Nieuws

Lees hier de laatste nieuwsberichten van Brabant Start.

 • Starterslift gaat nog half jaar door!

  Starterslift gaat nog half jaar door!

  Startende ondernemers uit West- en Midden-Brabant kunnen het komende half jaar nog gewoon terecht bij Starterslift. Vanaf medio dit jaar zal er een nieuw, Brabant breed, startup-programma voor in de plaats komen met de naam Brabant Startup Alliance (BSA). Tot die tijd kunnen starters in de regio nog gewoon terecht bij Starterslift. 

  De stichting Starterslift gaf eerder te kennen vanaf 2018 met haar werkzaamheden te moeten stoppen. Per 1 januari verviel de Rijksbijdrage voor dit programma. Meerdere partijen in de provincie Noord-Brabant waren al met elkaar in overleg om de diverse regioprogramma’s te laten samengaan tot één nieuw programma voor de hele provincie. Het nieuwe programma met de naam Brabant Startup Alliance is naar verwachting rond 1 juli operationeel. De gemeenten Breda, Tilburg en de nieuwe stichting BSA in wording hebben zich ervoor ingezet om tot die tijd ondersteuning voor startups beschikbaar te houden in Midden- en West- Brabant met een soepele overgang naar het nieuwe programma later dit jaar. Samen hebben zij hiervoor de financiering geregeld waardoor ook tijdens deze overgangsperiode kansrijke, innovatieve ondernemers op weg worden geholpen.

 • Zet startersondersteuning op de politieke agenda!

  Zet startersondersteuning op de politieke agenda!

  Startersondersteuning voor alle starters in Brabant. Dat is het doel van Brabant Start. Om dit te verwezenlijken is in de afgelopen maanden de toegevoegde waarde van startersorganisaties onder de aandacht gebracht bij de lokale politiek. Er is in heel veel gemeenten met verschillende fracties gesproken, gebeld en ook zijn zij per mail geïnformeerd over het belang van goede begeleiding voor starters. Dat alles om er voor te zorgen dat politieke partijen startersondersteuning opnemen in de verkiezingsprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen. Om ervoor te zorgen dat dit thema ook in de laatste weken voor de verkiezingen voldoende aandacht krijgt, doen we ook een beroep op jou! 
  In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden er namelijk diverse debatten georganiseerd waarbij ook het publiek de gelegenheid krijgt om vragen te stellen. Bezoek deze debatten en vraag de politiek wat zij gaan doen op het gebied van startersondersteuning. Argumenten waarom starters zo belangrijk zijn voor jouw gemeente lees je in onze flyer.

  Overzicht van debatten die worden georganiseerd: 

 • Aantal bedrijven met 5 procent gegroeid

  Aantal bedrijven met 5 procent gegroeid

  Nederland telt 5 procent meer bedrijven dan begin vorig jaar. Er waren op 1 januari van dit jaar 1 665 795 bedrijven, een toename van 78,5 duizend op jaarbasis. De nieuwe bedrijven zijn meestal eenmanszaken. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bedrijvendemografie.

 • Statushouders start via Business Coach Breda

  Statushouders start via Business Coach Breda

  Met BCB starten ook statushouders een eigen zaakje! In oktober werd Emissa Catering officieel geopend door Bredase wethouders Marianne de Bie en Patrick van Lunteren.

  De Fathallah’s bouwen in Breda opnieuw aan de start van een eigen bedrijf nadat eerdere zaken in Homs, Damascus en Yabrut door oorlogsgeweld werden vernietigd. De ondernemende familie is hun cateringbedrijf gestart vanuit het Belcrumhuis. Er zal ook regelmatig worden gekookt voor de beurt aangezien de familie zelf in de Belcrum woont.

 • In 2017 laagste aantal faillissementen van deze eeuw

  In december 2017 zijn er 15 bedrijven en instellingen meer failliet verklaard dan in november, meldt het CBS. Met het decembercijfer is ook het cijfer van 2017 bekend. Afgelopen jaar zijn 3 290 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is het laagste aantal na 2000.

 • Zzp’ers zijn niet zielig. Gooi ze niet op een hoop met flexwerkers

  Bijna anderhalf miljoen zzp’ers zijn er in Nederland. Om wat preciezer te zijn: 1.457.000. Dat is veel meer dan de schatting van pakweg een miljoen die voorheen vaak werd gebruikt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek is er vlak voor de jaarwisseling nog eens goed voor gaan zitten, en komt nu op dit veel hogere getal uit.

  Daarvoor hebben de statistici de definitie van zzp’er wel flink moeten oprekken. Zo tellen zelfstandige ondernemende medici (artsen, fysiotherapeuten, psychologen) mee als zzp’er. Net als alle akkerbouwers, tuinbouwers en veetelers die het rooien zonder eigen personeel in dienst. De dokter en de boer zijn zzp’er. Ik vraag me af of ze dat zelf ook zo zien.

 • Helft startende ondernemers jonger dan 35 jaar

  Bijna de helft van alle ondernemers die een bedrijf beginnen is jonger dan 35 jaar. Tien jaar geleden was dat nog 40 procent. Vooral het aandeel starters tot 25 jaar is gestegen. Dat meldt het CBS na een analyse van nieuwe cijfers.

 • Combi-zzp'er is heel gewoon

  Een aanzienlijk aantal zzp'ers klust of verdient bij. Nog niet de helft van de eenpitters kan rondkomen van hun onderneming.

  Meesten zijn geen pure zelfstandigen

  Meer dan de helft van de zzp'ers klust bij in loondienst of vult zijn inkomen aan met een pensioentje of een uitkering. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

  650.000 zelfstandige eenlingen komen wel rond van het geld dat ze als zzp'er verdienen. Ruim 800.000 eenpitters doen er 'iets bij'. Voor Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, is dit het bewijs dat het aantal zzp'ers dat helemaal op eigen benen staat, veel lager is dan gedacht. ,,De meeste zzp'ers zijn dus geen pure zelfstandigen. Zij combineren hun zzp-werkzaamheden met andere inkomstenbronnen.''

 • Groeiondernemers-challenge helpt 141 mensen aan een baan

  Groeiondernemers-challenge helpt 141 mensen aan een baan

  De Groei Ondernemers Challenge van Breda leverde ruim 141 banen en opdrachten op voor Breda. Twee groepen van 10 talentvolle en ambitieuze Bredase ondernemers zijn gecoacht op een snelle en toekomstbestendige groei van hun bedrijf. De grote winnaar van de tweede challenge is Jurgen van Keulen van JVK Ambachtelijke Dakbedekkingen, die maar liefst 27 mensen aan het werk of aan een opdracht heeft geholpen.

   

 • Steeds meer Nederlanders beginnen een eigen bedrijf

  Steeds meer Nederlanders beginnen een eigen bedrijf

  De afgelopen tien jaar is het aantal eenmanszaken, de zogenoemde éénpitters, in de vier grote steden meer dan verdubbeld, zo meldt het CBS.

  In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag nam het aantal eenmanszaken in tien jaar tijd met 84.000 stuks toe. In 2007 telde de steden gezamenlijk 81.000 bedrijven, dit jaar al 165.000.

 • Meld je aan voor de KvK Startersdagen in 2018

  Meld je aan voor de KvK Startersdagen in 2018

  Na een succesvolle KvK-Startersdageditie op 4 november jl., met landelijk meer dan 10.000 bezoekers c.q. belangstellenden, heeft de Kamer van Koophandel Nederland besloten om in 2018 deze KvK-Startersdag maar liefst 3 keer te laten plaatsvinden!

  Op de zaterdagen 10 maart, 30 juni en 3 november 2018 zal er, telkens verdeeld over 3 locaties in het land, een KvK-Startersdag georganiseerd gaan worden.

 • Inspiratieverhaal: ‘Ons belangrijkste doel is om partijen te verbinden’

  Inspiratieverhaal: ‘Ons belangrijkste doel is om partijen te verbinden’

  StartersCentra West-Brabant richt zich sinds 2009 op het ondersteunen en begeleiden starters in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en omgeving. Doel van deze activiteiten is om meer mensen een eigen onderneming te laten starten en deze tot een succes te maken. Koen Oosterwaal, projectleider Brabantse Wal bij StartersCentra West-Brabant, legt uit hoe de organisatie hierbij te werk gaat.

 • Nieuwe organisatie voor startups in heel Brabant

  Nieuwe organisatie voor startups in heel Brabant

  Er komt in 2018 een nieuwe organisatie voor de ondersteuning van innovatieve startende bedrijven in Noord-Brabant. Onder de naam Brabant Startup gaan alle hoger onderwijs-instellingen in de provincie daarin samenwerken. Dat zegt Koen Becking, bestuursvoorzitter van de Tilburg University en voorzitter van de stuurgroep die de organisatie gaat opzetten.

  Becking bevestigt dat het project Starterslift, dat al meer dan tien jaar startups begeleidt in Midden- en West-Brabant, per 1 januari ophoudt omdat de subsidie vanuit de rijksoverheid en provincie stopt. 

  "Starterslift heeft lang gedraaid maar het is altijd de bedoeling geweest dat het tijdelijk zou zijn," aldus Becking. In Starterslift wordt samengewerkt door Tilburg University, Avans, Fontys, NHTV en ontwikkelingsmaatschappijen BOM en Rewin. 

 • Nieuw begeleidingstraject voor starters in Brabant

  Nieuw begeleidingstraject voor starters in Brabant

  De Kamer van Koophandel heeft een nieuw begeleidingstraject voor starters: IkStartSmart. IkStartSmart is een programma van 12 maanden dat ondernemers helpt bij een succesvolle start van een eigen bedrijf. Het programma is voor mensen die serieuze plannen hebben om een bedrijf te gaan starten, maar ook voor ondernemers die al zijn begonnen. We gaan je helpen bij het ontwikkelen van je ondernemersvaardigheden, we organiseren bijeenkomsten waar je informatie krijgt over ondernemen en waar je andere ondernemers kunt ontmoeten. Daarnaast heb je een vaste KvK-adviseur waarmee je kunt sparren over alle zaken waar jij tegenaan loopt.

  Voor meer informatie, kijk op: www.ikstartsmart.nl

 • De Röntgendokters wint Breda Startup Award

  De Röntgendokters wint Breda Startup Award

  Bedrijf De Röntgendokters heeft de Startup Award 2017 gewonnen. De jury was onder de indruk van de innovativiteit, klantvriendelijkheid en de lage kosten van het bedrijf. De Community Award werd gewonnen door Schoolsoepie. 

  De Röntgendokters bieden vanuit hun eerste diagnostisch centrum in Breda, patiënten de mogelijkheid om zonder afspraak een röntgenfoto te laten maken. De uitslag is dan binnen 2 uur klaar. Snelle en laagdrempelige zorg staat bovenaan voor De Röntgendokters. RoomRaccoon en Exrobotics streden in de finale tegen De Röntgendokters.

  Schoolsoepie nam de Business Community Award mee naar huis. Het bedrijf biedt leerlingen op scholen warme soep aan, waardoor kinderen op een makkelijke manier meer groenten eten. Andere finalisten in deze categorie waren JVK Daken en The First Step To.

  De Breda Startup Award is een samenwerking van Starterslift, Gemeente Breda en Business Coach Breda.

 • Do's en don'ts wanneer je als ondernemer aan de slag gaat

  Do's en don'ts wanneer je als ondernemer aan de slag gaat

  Als je als zzp'er aan de slag gaat zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. Zo weet je wellicht dat het slim is om een groot deel van je inkomsten opzij te zetten. Maar weet jij eigenlijk wat nog meer de absolute do's en don'ts zijn wanneer je ondernemer bent?

  Nederland telt 900.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en dat aantal blijft stijgen. Met de afname van vaste banen gaan meer mensen als zelfstandige aan de slag. Het AD vertelt waar je op moet letten als beginnende éénpitter?

  Ondernemer worden kan vrijwel iedereen. Je maakt een afspraak bij de Kamer van Koophandel, gaat langs en 15 minuten later sta je weer buiten met je btw-nummer in de hand. Ondernemer zijn is een heel ander verhaal. Bij het runnen van je eenmanszaak komt namelijk heel wat kijken. Helemaal als je net begint.

 • Lean Startup helpt starters snel een goede basis te leggen

  Lean Startup helpt starters snel een goede basis te leggen

  Het opstarten van een nieuwe onderneming of de introductie van een nieuw product of nieuwe dienst kost vaak veel tijd en geld. Met de methodieken ‘Lean Startup’ van Eric Ries en ‘Running Lean’ van Ash Maury kunnen deze processen versneld en verbeterd worden. Welke ondernemer wil dat niet?

  “Veel ondernemers zien dat de bestaande managementtechnieken niet passen op de onzekere situatie, die zich bij een startup of de introductie van een nieuw product of dienst voordoet”, vertelt Marijn Mulders, business coach bij OndernemersLift+ en afkomstig van Avans Hogeschool. “Hierdoor wordt er vaak een houding gehanteerd van ‘doe het maar’, waardoor dit meer leidt tot chaos dan succesvolle ondernemingen of introducties. Eric Ries heeft dit zelf mogen ervaren bij zijn eigen startups.”

 • ‘Startups en grootbedrijven kunnen elkaar verder helpen’

  ‘Startups en grootbedrijven kunnen elkaar verder helpen’

  ‘Met welke startups wilt u graag in gesprek komen? Denk daar nog eens goed over na als u naar huis rijdt en leg contact met hen.’ Dat was de tip die Wobine Buijs, burgemeester van Oss en bestuurslid van OndernemersLift+, meegaf aan de CEO’s uit Noordoost-Brabant.

  Een aantal van hen was op 9 oktober aanwezig bij de CEO-meeting in “THREE-SIXTY” in Veghel, georganiseerd door AgriFood Capital en OndernemersLift+. De aanwezigen kregen tijdens deze bijeenkomst een aantal pitches voorgeschoteld van innovatieve startups op het gebied van agrifood.

 • GS Noord-Brabant willen tien miljoen euro voor nieuw startersfonds

  GS Noord-Brabant willen tien miljoen euro voor nieuw startersfonds

  De Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten aan Provinciale Staten (PS) voor te stellen om een valorisatiefonds op te richten voor de financiering van innovatieve beginnende bedrijven. GS willen via dit fonds tien miljoen euro beschikbaar stellen voor leningen. Daarnaast willen GS samen met partners een valorisatieprogramma voor heel Brabant inrichten voor de ondersteuning van startup-bedrijven.

  Het fonds en het programma moeten de ondersteuning van startups voor heel Brabant voortzetten na afloop van de regionale valorisatieprogramma's.

 • Boekentip: Babe You Got This

  Boekentip: Babe You Got This

  Steeds meer vrouwen zijn op jonge leeftijd al heel succesvol. Zowel op zakelijk gebied als in hun privéleven. Misschien vraag je jezelf weleens af wanneer jij al die successen gaat bereiken. Emilie Sobels (29) en Martje Haverkamp (23), beiden succesvol onderneemster, vroegen meer dan 20 inspirerende en succesvolle vrouwen om advies. In dit boek lees je alles over het opbouwen van het juiste netwerk, het combineren van ambities met een sociaal leven zonder helemaal gek te worden, en het bereiken van doelen door het inzetten van je krachten.

  Het boek is o.a. verkrijgbaar in de boekhandel en op bol.com.

 • Banen dankzij Groei- Ondernemers Challenge Breda

  Banen dankzij Groei- Ondernemers Challenge Breda

  Het project Groei- Ondernemers Challenge in Breda heeft gezorgd voor maar liefst 83 nieuwe banen en projecten. Van november 2016 tot juni 2017 werden 10 geselecteerde Bredase Startups begeleid in een snelle en toekomstbestendige groei van hun bedrijf. Sportmarketing bureau Sport76 was de winnaar van de eerste challenge. De tweede challenge is afgelopen mei van start gegaan.

  Het hele artikel over onze Groei- Ondernemers Challenge wat werd geplaatst op NU.nl kun je hier terug lezen. Wil je meer informatie over de Groei- Ondernemers Challenge? Mail ons: info@businesscoachbreda.nl.

 • OndernemersLift+ start gastlocatie in Udense Ideeënfabriek

  OndernemersLift+ start gastlocatie in Udense Ideeënfabriek

  Naast vestigingen in 's-Hertogenbosch en Oss en een gastlocatie in Boxmeer heeft OndernemersLift+ sinds 6 september ook een gastlocatie in Uden. Startende ondernemers uit de regio Uden kunnen hier op afspraak terecht voor gesprekken met hun businesscoaches en andere adviseurs. In het bijzijn van wethouder economische zaken Gijs van Heeswijk van de gemeente Uden is de gastlocatie in De Ideeënfabriek in Uden officieel in gebruik genomen.

  Startende ondernemers uit de regio Uden kunnen hier op afspraak terecht voor gesprekken met hun businesscoaches en andere adviseurs.

  In het bijzijn van wethouder economische zaken Gijs van Heeswijk van de gemeente Uden is de gastlocatie in De Ideeënfabriek in Uden officieel in gebruik genomen. “De gemeente Uden telt jaarlijks honderden startende ondernemers. Daarom zijn wij blij dat OndernemersLift+ nu ook een landingsplek in Uden heeft. In De Ideeënfabriek zitten ze bovendien in een creatieve omgeving, waar veel jonge, startende bedrijven zijn gevestigd”, vertelt Van Heeswijk. “Dit is een welkome aanvulling voor het bevorderen van het ondernemersklimaat in Uden. Het mooie van OndernemersLift+ is dat ze innovatieve bedrijven de kans geven om zich verder te ontwikkelen. Veel banken durven aan zulke bedrijven geen leningen te verstrekken.”

 • Van nul naar 26 mensen onder contract in vier jaar, ondersteuning aan ondernemers werkt

  Van nul naar 26 mensen onder contract in vier jaar, ondersteuning aan ondernemers werkt

  Startende ondernemers de kans geven om door te groeien. Van eenmansbedrijf naar een bedrijf mét personeel. Bij StartersCentra West-Brabant zorgen ze voor ondersteuning aan startende ondernemers in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht. En ze hebben het druk. En de een volgende stap te kunnen zetten in de plannen hebben de gemeenten nu een convenant getekend.

 • Meld je nu aan voor Business Academy editie 2017

  Meld je nu aan voor Business Academy editie 2017

  Business Coach Breda organiseert dit najaar weer met een krachtig en transformationeel programma om als ondernemer tot bloei te komen. Het programma bestaat uit diverse interactieve masterclasses en bootcamps waarmee je je bedrijf naar een ander level kunt tillen. Leer van toppers uit het bedrijfsleven, kom in contact met collega-ondernemers en deel kennis en ervaringen met elkaar!

  Groei jij dit najaar naar het volgende level? Business Academy Breda heeft een krachtig en transformationeel programma ontwikkeld waarmee jij dit seizoen tot bloei komt, bestaande uit bootcamps en masterclasses. Schrijf je in en leer wat écht werkt voor jou en je onderneming!

  Bekijk de video’s van vorig jaar!
  – Lody Trepels vertelt wat Business Academy voor hem betekende!
  – Hoe ziet jouw ideale klant eruit?

 • Gemeenten zetten zich gezamenlijk in voor de groei van ondernemerschap in West-Brabant

  Gemeenten zetten zich gezamenlijk in voor de groei van ondernemerschap in West-Brabant

  De wethouders Ad Coppens (Bergen op Zoom) Hans Verbraak (Roosendaal), Hans de Waal (Woensdrecht) en Marijke Vos (Steenbergen) stapten op maandag 11 september gezamenlijk op een 4-persoons step bij Cubicco in Bergen op Zoom. Dit was het startsein voor de samenwerking om het ondernemerschap in de regio te stimuleren en deze boodschap uit te dragen richting de regio en de provincie. De wethouders ondertekenden op deze dag een convenant met de StartersCentra West-Brabant.

  Ondernemerschap is belangrijk voor de economie in de regio. Het is daarbij essentieel om startende ondernemers de juiste tools te geven zodat ze kunnen groeien en hun doelstellingen kunnen realiseren. Met de ondertekening van dit convenant met de StartersCentra West-Brabant onderstrepen de gemeenten dit belang.

 • Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  De regio Eindhoven staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve hightech bedrijven. Maar daarnaast telt deze regio ook veel reguliere bedrijven die niet actief zijn in de technologie. Tot voor kort was onduidelijk waar deze ondernemers zoal terecht konden met hun vragen. Daarom heeft bedrijfskunde MER-student Mathijs Leenen van Fontys Hogescholen, in opdracht van de gemeente Eindhoven en Kamer van Koophandel, onderzoek gedaan naar startersorganisaties zonder winstoogmerk in Zuidoost-Brabant.

  Mathijs presenteerde zijn onderzoek tijdens het event ‘Ontmoeten, elkaar vinden en verbinden’ bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Dit event werd georganiseerd door gemeente Eindhoven, Brabant Start en MKB Doorstart, in samenwerking met Kamer van Koophandel, Zelfstandigenloket Eindhoven en Provincie Noord-Brabant. “In totaal zijn er in de regio Eindhoven zo’n twintig initiatieven zonder winstoogmerk actief, waar startende ondernemers met het grootste deel van hun vragen terecht kunnen”, aldus Leenen. “Het doorverwijzen van de juiste vraag naar het juiste initiatief zorgt ervoor dat ook deze starters geholpen worden.”

 • Gilde Plus: leren, werken, elkaar versterken

  Gilde Plus: leren, werken, elkaar versterken


  Parktheater Eindhoven en Buzzychain slaan de handen ineen met een nieuw initiatief: Gilde Plus. Een broedplaats waar werken en leren centraal staan en waar werkzoekenden, ondernemers en zzp’ers elkaar onder deskundige begeleiding gaan versterken.

  De gilden in een modern jasje

  Gilde Plus leunt op het middeleeuwse principe van de gilden, maar dan in een modern jasje. Vroeger werden leerlingen door de gildemeesters geschoold in een ambacht, opgeleid tot gezel en daarna klaargestoomd voor de meesterproef. Gilde Plus gaat ook uit van leren én werken, maar dan in uiteenlopende richtingen. Van oud naar jong en omgekeerd, door ‘cross-overs’ tussen de verschillende functies en door de mogelijkheden van Gilde Plus-leden.

 • Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Hoe wordt een starter een groeiondernemer? Dat was één van de vragen die aan bod kwam tijdens de bijeenkomst ‘Samen voor starters in West-Brabant’ op 23 november georganiseerd door Brabant Start. Tientallen vertegenwoordigers van gemeenten en startersinitiatieven leverden allemaal een bijdrage aan deze bijeenkomst in het kantoor van Rabobank West-Brabant Noord in Etten-Leur.

 • Win-winsituaties bij kennisworkshop: Leer van je klant én elkaar!

  Win-winsituaties bij kennisworkshop: Leer van je klant én elkaar!

  In het Ondernemershuis in Tilburg hebben op 3 november zo’n dertig vertegenwoordigers van startersinitiatieven (organisaties die starters begeleiden) de kennisworkshop ‘Leer van je klant én elkaar!’ bezocht.

  Tijdens deze bijeenkomst vertelden startende ondernemers Jorinde van ‘t Zelfde (La Même Chose), Richard Bergmans (Briter) en Daphne Stet (Kantoorhelden) over de startperiode van hun eigen onderneming. Daarbij werd ook de rol van startersinitiatieven uitgebreid besproken.

 • Veel positieve energie bij eerste Regiobijeenkomst in Veghel

  Veel positieve energie bij eerste Regiobijeenkomst in Veghel

  De eerste regiobijeenkomst van Brabant Start op 20 oktober in De Verspillingsfabriek in Veghel is succesvol verlopen. Met diverse nieuwe contacten en veel positieve energie keerden de vertegenwoordigers van de verschillende startersinitiatieven uit Noord-Brabant na de interactieve bijeenkomst huiswaarts.