Nieuws

Lees hier de laatste nieuwsberichten van Brabant Start.

 • Teveel zzp‘ers hebben geen buffer bij arbeidsongeschiktheid

  Teveel zzp‘ers hebben geen buffer bij arbeidsongeschiktheid

  Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ruim 4 op de 10 zelfstandigen niets hebben geregeld voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Deze zelfstandigen hebben dus geen voorziening als ze hun werk niet meer kunnen uitoefenen als zelfstandige, geen verzekering en participeren niet in een broodfonds. Ze kunnen ook niet terugvallen op spaargeld, beleggingen of op het vermogen dat zit in hun bedrijf of eigen woning.

 • Herindeling regio Midden-Brabant van Ondernemersklankbord

  Herindeling regio Midden-Brabant van Ondernemersklankbord

  Per 1 juli 2019 houdt de regio Midden-Brabant van stichting Ondernemersklankbord op te bestaan als zelfstandige regio. De regio en haar adviseurs worden opgedeeld tussen de reeds bestaande regio’s West- en Oost-Brabant. Voor de klanten verandert er weinig. Zij houden hun adviseur. Nieuwe aanvragen voor klankbordtrajecten uit Midden-Brabant worden of wel in West- dan wel in Oost-Brabant ondersteund. De teams verwelkomen de adviseurs en zijn blij met de versterking en vergroting van de diversiteit in expertise.

 • 41 inspirerende quotes van succesvolle ondernemers

  41 inspirerende quotes van succesvolle ondernemers

  Een goede quote werkt als een mini-coachingsessie. Ze inspireren je als ondernemer om hoog te mikken en groot te dromen. Laat je inspireren door deze 41 quotes van succesvolle ondernemers, denkers en beroemdheden. Welke spreuken sluiten het best aan bij jouw visie en idealen? 

 • Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken: dit gaat er veranderen

  Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken: dit gaat er veranderen

  Eenmanszaken krijgen een nieuw btw-nummer van de Belastingdienst. Het nieuwe btw-identificatienummer is vanaf 1 januari 2020 niet meer gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN). Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

 • 7 zomertips voor zzp'ers

  7 zomertips voor zzp'ers

  De zomer breekt aan. Een goed moment om je bedrijfsactiviteiten tijdelijk op een lager pitje te zetten. Even terug naar de eerste versnelling. Met deze 7 zomertips schakel je geleidelijk terug naar totale ontspanning.

 • Personal branding, een must om je te onderscheiden

  Personal branding, een must om je te onderscheiden

  Wat doet een potentiële opdrachtgever of nieuwe relatie voordat hij met je in zee gaat? Hij zoekt eerst op internet naar informatie over jou en je bedrijf. Wat komt hij tegen? Jouw online identiteit. Past deze informatie wel bij wat je wilt uitstralen?

 • Een bedrijf starten in de zorg, zo doe je dat

  Een bedrijf starten in de zorg, zo doe je dat

  Er starten steeds meer ondernemers een bedrijf in de zorg, variërend van verpleegkundige​ tot zorgondernemer. Waar moet je op letten en aan welke specifieke regels moet je in deze branche voldoen?

 • Gouden tips van LinkedIn specialist Elton Backx

  Gouden tips van LinkedIn specialist Elton Backx

  “Als ik meer volgers of opdrachtgevers zou willen hebben op LinkedIn, wat moet ik dan doen?” Farid Darkaoui interviewt LinkedIn specialist Elton Backx!

  We weten allemaal dat het hebben van een LinkedIn profiel een must is als zelfstandig ondernemer. Maar hoe maak je nou een goed profiel dat eruit springt en waarmee je daadwerkelijk (potentiële) klanten kunt bereiken? LinkedIn expert Elton Backx weet er alles van en deelt zijn expertise met je in deze video!

  Bekijk het interview en krijg een aantal super bruikbare, gouden tips van Elton!

 • Ondernemersbijstand wordt eenvoudiger

  Ondernemersbijstand wordt eenvoudiger

  De bijstand voor startende ondernemers en ondernemers in moeilijkheden wordt eenvoudiger, voor zowel gemeenten als de doelgroep. Dat is de bedoeling van een algemene maatregel van bestuur waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

 • Belangrijkste wetswijzigingen per 1 juli 2019 voor zzp’ers

  Belangrijkste wetswijzigingen per 1 juli 2019 voor zzp’ers

  Vanaf 1 juli 2019 veranderen verschillende wetten en regels. Daarnaast gingen afgelopen maanden diverse wetswijzigingen in. Een aantal wijzigingen volgt na 1 januari 2020, en hierop kun je je nu al voorbereiden. De belangrijkste wetswijzigingen voor jou als zzp’er op een rij.

 • Impuls voor nieuwe startersorganisaties in Brabant!

  Impuls voor nieuwe startersorganisaties in Brabant!

  Kennisvouchers tot 15.000 euro beschikbaar

  In Noord-Brabant zijn nog veel witte vlekken als het aankomt op coaching en ondersteuning voor reguliere starters. Er is veel te doen en opgetuigd voor de innovatieve (sexy) starters. Echter kan de reguliere starter, 70% van alle starters, geen gebruik maken van deze regelingen en ondersteuning. Zij zijn afhankelijk van wat er in hun regio en lokaal wordt georganiseerd. 
   
  Brabant Start, wil dat alle Brabantse starters dichtbij gebruik kunnen maken van goede ondersteuning. Daarom stelt Brabant Start kennis en geld beschikbaar (max. 15.000 euro) voor nieuwe (of jonge) startersorganisaties die deze taak op zich willen nemen. 

 • Wat heeft Eindhoven starters te bieden?

  Wat heeft Eindhoven starters te bieden?

  Een lekkend dak repareer je als de zon schijnt. Om dezelfde reden investeer je juist tijdens een hoogconjunctuur in versterking van de economische structuur. Bijvoorbeeld in het klimaat voor starters. Hoe meer starters, hoe vitaler de economie. Hoe zit dat in Eindhoven? Wat heeft die stad starters te bieden? Op 3 juni 2019 bracht Brabant Start in het Microlab in Eindhoven een aantal stakeholders samen om aan elkaar te snuffelen en te speuren naar leemtes en overlap in het aanbod.

 • Er is een pensioenakkoord!

  Er is een pensioenakkoord!

  Er is eindelijk een pensioenakkoord. Leden van FNV Zelfstandigen mogen daar tot zaterdag 15 juni 12 uur voor of tegen stemmen. Met deze stem adviseer adviseren de leden het FNV-ledenparlement, dat op 15 juni namens alle FNV-leden zal stemmen.

 • Community biedt jonge ondernemers mogelijkheid om te leren van elkaar

  Community biedt jonge ondernemers mogelijkheid om te leren van elkaar

  Waar traditionele bedrijven nog vaak streven naar maximale winstgevendheid, geloven veel jonge ondernemers steeds meer in de kracht van netwerken en samenwerking. Startende ondernemers Daan van Oploo en Jeffrey Goossens van YHEP! Media hebben daarom samen met business developer Bart Hermsen van OndernemersLift+ het initiatief genomen om een community te gaan bouwen voor jonge starters die actief zijn in media, content en branding.

 • Starten vanuit loondienst in 7 stappen

  Starten vanuit loondienst in 7 stappen

  Een bedrijf beginnen vanuit loondienst is voor veel starters een aantrekkelijke optie. Je geeft zo immers niet meteen al je zekerheden op. Maar hoe doe je dat eigenlijk, starten én in loondienst blijven? 

 • Waarom veel mensen geen ondernemer durven te worden 

  Waarom veel mensen geen ondernemer durven te worden 

  Ondernemerschap draait slechts om 3 dingen, maar waarom durven dan toch veel mensen niet te ondernemen? 

  Hoe komt het dat mensen, ondanks een uitstekend concept, toch de volgende stap naar het ondernemerschap niet durven te maken? Bekijk het inspirerende filmpje over dit onderwerp van Business Coach en ondernemer Farid Darkaoui hier!

 • Druk bezochte themasessie geeft ondernemers stof tot nadenken

  Druk bezochte themasessie geeft ondernemers stof tot nadenken

  Op Goede Vrijdag 19 april was de eerste themasessie van de nieuwe programmering StartToGrow. Tijdens deze eerste sessie gingen circa 25 ondernemers uit de regio West-Brabant aan de slag met de strategie van hun bedrijf aan de hand van de methodiek van OGSM. René Mol en Corien Plaisier, adviseurs bij Perficio Adviseurs, verzorgde deze leerzame sessie. Ondernemers gingen zelf aan de slag met hun ambities en doelen. Daarmee is de basis voor een strategisch plan gelegd en is er voldoende stof om over na te denken.

 • 7 tips voor een goed marketingplan

  7 tips voor een goed marketingplan

  Jouw product of dienst goed in de markt zetten? Maak een marketingplan met slimme doelen en concrete, meetbare acties. Met deze zeven tips staat je plan als een huis.

 • De AVG een jaar later: ben jij inmiddels AVG proof?

  De AVG een jaar later: ben jij inmiddels AVG proof?

  Werk jij al volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)? Op 25 mei is het een jaar geleden dat deze wet van kracht werd. Alle workshops van de FNV hierover waren toen volgeboekt. Daarom organiseren zij opnieuw deze workshop voor leden die toen geen kans zagen om deel te nemen. Meld je snel aan!

 • OndernemersLift+ gaat door met ondersteunen van start-ups

  OndernemersLift+ gaat door met ondersteunen van start-ups

  In de periode 2013 tot en met 2018 heeft OndernemersLift+ met haar ondersteuning voor start-ups in Noordoost-Brabant ruim 600 nieuwe banen en zo’n 25 miljoen euro extra omzet weten te realiseren. Het bestuur van OndernemersLift+ heeft daarom besloten om deze activiteiten voort te zetten.

 • Kleine ondernemersregeling verandert

  Kleine ondernemersregeling verandert

  De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft.

 • Vermijd deze valkuilen bij je start

  Vermijd deze valkuilen bij je start

  Ondernemen is vallen en opstaan, zeker bij de start. Welke valkuilen kun je als startende ondernemer tegenkomen en hoe kun je ze voorkomen? “Zoek niet alleen bevestiging, je moet soms een trap krijgen om een andere richting op te gaan.”

 • Parttime ondernemen als starter, zo doe je dat

  Parttime ondernemen als starter, zo doe je dat

  Parttime ondernemen wordt steeds populairder. Je bent startende ondernemer, maar mét de zekerheid van een stabiel inkomen. Hoe kun je een bedrijf starten naast je vaste baan? 

 • Start-up Booster biedt stevige basis voor succesvol ondernemen

  Start-up Booster biedt stevige basis voor succesvol ondernemen

  Met de Start-up Booster heeft OndernemersLift+ een nieuw ondersteuningsprogramma ontwikkeld dat er voor zorgt dat startende ondernemers minder vaak dezelfde fouten maken en meer rendement kunnen creëren. ‘We helpen starters om de meest voorkomende valkuilen te omzeilen bij het opzetten van een bedrijf’, aldus Raymond van den Bos van OndernemersLift+. ‘Tegelijkertijd wordt bij de Start-up Booster een stevige basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van hun bedrijf én van de ondernemer zelf.’

 • Wat moet je weten over de eenmanszaak

  Wat moet je weten over de eenmanszaak

  De eenmanszaak is verruit de meest gekozen rechtsvorm voor startende ondernemers. Om een eenmaanszaak op te richten hoef je alleen naar de Kamer van Koophandel. Handig voor kleine ondernemers, zzp'ers en freelancers.

  Welke rechtsvorm je kiest, hangt in eerste instantie vooral af van wie je bent als ondernemer. Benieuwd wat voor type jij bent? Doe de test in de Startversterker.

 • StartToGrow, voor ambitieuze ondernemers!

  StartToGrow, voor ambitieuze ondernemers!

  Op dinsdag 19 maart 2019 lanceerden de StartersCentra West-Brabant het nieuwe programma StartToGrow voor ondernemers die willen doorgroeien. Meer dan 80 ondernemers uit de regio West-Brabant bezochten het event bij Bravo24 in Roosendaal. 

  StartToGrow is een inhoudelijk programma met toongevende trainers speciaal voor ondernemers met een groeiambitie. Sessies waar je echt wat aan hebt om verder te komen. Het enige dat je hoeft te doen is tijd vrij maken in jouw agenda en natuurlijk niet vergeten om je aan te melden. Wacht niet te lang want er is veel interesse en het aantal plaatsen is beperkt. 

 • KarakterFaculteit groeit met steun van OndernemersLift+

  KarakterFaculteit groeit met steun van OndernemersLift+

  Met een voucher van De Kracht van New Business Oss maakten de Osse ondernemers Angelique van Ravensteijn en Mireille Claessens in 2017 een vliegende start met hun gezamenlijke bedrijf De KarakterFaculteit. Inmiddels zijn zij toe aan een volgende stap. ‘In de komende jaren willen wij met De KarakterFaculteit vanaf meerdere locaties trainingen gaan verzorgen’, aldus Angelique van Ravensteijn. Daarbij worden zij ondersteund via het Start-up Booster programma van OndernemersLift+.

 • Online betalen worden nog veiliger

  Online betalen worden nog veiliger

  Online transacties met creditcards worden veiliger. In september 2019 gaat de beveiligingsstandaard EMV 3DS (3D secure) in werking. Deze standaard moet online betalingsfraude tegengaan. Uit onderzoek van Mastercard blijkt dat weinig Europese online verkopers op de hoogte zijn van de nieuwe beveiligingsrichtlijn. Hoe ver ben jij met het beveiligen van digitale transacties?

 • E-book duurzaam vooruit: Er zit business in duurzaamheid

  E-book duurzaam vooruit: Er zit business in duurzaamheid

  Bespaar geld door beter om te gaan met energie en materialen. Onderscheid je in de markt én win betekenis voor je klanten en maatschappij. Op de website van de KvK kun je het gratis e-book downloaden dat je informatie geeft, een stappenplan en praktijkvoorbeelden.

 • De overtuigende elevator pitch

  De overtuigende elevator pitch

  Met een pitch leg je een eerste contact met anderen. Bijvoorbeeld bij het netwerken of een verkooppresentatie. Een elevator pitch is een kort en bondig verhaal met een krachtige opening. Je vertelt kort wie je bent en wat je voor de ander kunt betekenen. Het is een introductie, een uitnodiging voor een vervolg. Maar hoe maak jij dé pitch

 • Inkomen als je niet kunt werken

  Inkomen als je niet kunt werken

  Of het nou griep is of langdurige arbeidsongeschiktheid. Als je ziek bent mis je inkomsten. Heb je daarvoor een verzekering? Er zijn ook alternatieven zoals schenkkringen. Bekijk de verschillende mogelijkheden.

 • Met deze 3 apps bespaar je als ondernemer tijd

  Met deze 3 apps bespaar je als ondernemer tijd

  Wil je als ondernemer een hoop tijd besparen? Maak dan gebruik van onderstaande apps die hulp bieden bij verschillende zaken waar je als ondernemer mee te maken krijgt.

 • Belangrijke data voor ondernemers in 2019

  Belangrijke data voor ondernemers in 2019

  Vrije dagen, feestdagen, nieuwe wetten en data die je kunt gebruiken voor je marketing: dit zijn belangrijke data voor startende ondernemers in 2019.

 • Overheid laat zzp’ers in geldnood vaak in de kou staan

  Overheid laat zzp’ers in geldnood vaak in de kou staan

  De Nederlandse overheid laat zzp’ers met schulden in de steek. Door weeffouten in de schuldhulp voor ondernemers krijgt een aanzienlijk deel van de zzp’ers in geldnood geen schuldhulpverlening. Terwijl de wet voorschrijft dat gemeenten inwoners in financiële nood moeten helpen.

  Uit een inventarisatie door de Volkskrant en de Groene Amsterdammer blijkt dat 24 van de 44 grootste gemeenten geen schuldhulpverlening aan zzp’ers verlenen. De 24 gemeenten sturen zzp’ers in geldnood door naar een andere regeling, in de veronderstelling dat het probleem daarmee is opgelost. Maar niet alle hulpbehoevende ondernemers komen in aanmerking voor het zogeheten bbz, oftewel ondernemersbijstand.

 • 10 Onmisbare verzekeringen voor startende ondernemers

  10 Onmisbare verzekeringen voor startende ondernemers

  Het is belangrijk om niet alleen jezelf te verzekeren, maar ook je bedrijf. Als ondernemer zijnde doen er zich allerlei risico’s voor en dus is het belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Nu zie je, door de verschillende verzekeringen die er bestaan, vaak de bomen het bos niet meer. In dit artikel vertellen we je welke verzekeringen je als beginnend ondernemer nodig hebt.

 • OndernemersLift+ helpt AvL Motion met aanvraag lening bij Brabant Start Up Fonds (BSF)

  OndernemersLift+ helpt AvL Motion met aanvraag lening bij Brabant Start Up Fonds (BSF)

  Het Westerbeekse bedrijf AvL Motion heeft een asperge-oogstrobot ontwikkeld waarmee asperges autonoom kunnen worden geoogst, zonder menselijke inspanningen. Met ondersteuning van OndernemersLift+ heeft het bedrijf met succes een lening aangevraagd bij het Brabant Startup Fonds (BSF).

 • Een jaarrekening opstellen: waarop moet je letten?

  Een jaarrekening opstellen: waarop moet je letten?

  Het opstellen van een jaarrekening is voor ondernemers met bepaalde rechtsvormen (of hun accountants) verplichte kost. In deze checklist lees je wat hierbij komt kijken: de jaarrekening opstellen: waarop moet je letten?

 • 'Regel het voordat je dood gaat'

  'Regel het voordat je dood gaat'

  Aniel Autar, notaris en ondernemersadviseur bij Kooijman Autar Notarissen: "ik ken een café dat 30 jaar lang heeft gedraaid. Toen de eigenaar overleed bleek dat hij niets had geregeld. Zijn vriendin die jaren in de zaak had gewerkt erfde niets. De achterneef kreeg het bedrijf. Daarom, regel het voordat je dood gaat. Neem het zekere voor het onzekere."

 • Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo

  Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo

  Boekhouden, bijna geen enkele ondernemer wordt er erg blij van. Doe je de bedrijfsadministratie zelf of ga je het uitbesteden aan een professional? Basiskennis van boekhouden is sowieso handig. Hieronder lees je hoe je een overzichtelijke administratie kunt opzetten.

 • Van uitkering naar ondernemerschap

  Van uitkering naar ondernemerschap

  Projecten waarin mensen met een bijstandsuitkering een eigen onderneming opzetten, werpen hun vruchten af, blijkt uit een rondgang van BNR. Drie op de 10 ondernemers staan binnen enkele jaren helemaal op eigen benen. Door dit project vinden de ondernemers een baan in loondienst, of starten ze een fulltime onderneming.

 • ‘Startersorganisaties willen van elkaar leren’

  ‘Startersorganisaties willen van elkaar leren’

  Het is positief gesteld met het startersklimaat in Brabant, maar in een aantal regio’s is zeker nog ruimte voor verbetering. Dat is één van de belangrijkste constateringen bij het Brabant Start Symposium dat op 1 oktober is gehouden in het nieuwe Station88 in Tilburg.

 • Brabant Start: Finding the next stars!

  Brabant Start: Finding the next stars!

  Het is belangrijk om te investeren starters. Door in de breedte te investeren kan het toptalent van morgen gevonden worden. 
  In onderstaande filmpje laten we je zien waarom. 

   

 • ‘Ideeën voor bijeenkomsten ontstaan vaak spontaan’

  ‘Ideeën voor bijeenkomsten ontstaan vaak spontaan’

  Ondernemers lopen met hun bedrijf vaak tegen ongeveer dezelfde vragen over bepaalde thema’s aan. OndernemersLift+ organiseert daarom regelmatig netwerkbijeenkomsten en workshops om ondernemers te informeren over bepaalde onderwerpen. ‘Hoe kan ik startende ondernemers helpen? Die vraag zit altijd in mijn achterhoofd’, zegt Marjolein Rojo, teamleider Starterscentrum bij OndernemersLift+.

 • Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  De regio Eindhoven staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve hightech bedrijven. Maar daarnaast telt deze regio ook veel reguliere bedrijven die niet actief zijn in de technologie. Tot voor kort was onduidelijk waar deze ondernemers zoal terecht konden met hun vragen. Daarom heeft bedrijfskunde MER-student Mathijs Leenen van Fontys Hogescholen, in opdracht van de gemeente Eindhoven en Kamer van Koophandel, onderzoek gedaan naar startersorganisaties zonder winstoogmerk in Zuidoost-Brabant.

  Mathijs presenteerde zijn onderzoek tijdens het event ‘Ontmoeten, elkaar vinden en verbinden’ bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Dit event werd georganiseerd door gemeente Eindhoven, Brabant Start en MKB Doorstart, in samenwerking met Kamer van Koophandel, Zelfstandigenloket Eindhoven en Provincie Noord-Brabant. “In totaal zijn er in de regio Eindhoven zo’n twintig initiatieven zonder winstoogmerk actief, waar startende ondernemers met het grootste deel van hun vragen terecht kunnen”, aldus Leenen. “Het doorverwijzen van de juiste vraag naar het juiste initiatief zorgt ervoor dat ook deze starters geholpen worden.”

 • Digitale tools bieden starters een steun in de rug

  Naast persoonlijke contacten met starters maken startersorganisaties steeds meer gebruik van digitale tools om beginnende ondernemers te helpen en ondersteunen. Tijdens de kennisworkshop 'Help je klanten met digitale tools' van Brabant Start in Veghel gaven diverse professionals op 10 mei uitleg over de mogelijkheden en toepassingen van digitale tools.

  Eén van de organisaties die doelbewust heeft gekozen voor 'digital first' is de Kamer van Koophandel (KvK). 'In 2012 hebben wij vanuit de overheid de opdracht gekregen om landelijk één organisatie te vormen', vertelt Gé Gijsen, e-adviseur ondernemersondersteuning bij KvK Nederland. 'Tot die tijd hadden wij een groot aantal regionale afdelingen. Inmiddels telt de KvK nog vijf fysieke ondernemerspleinen in vijf regio's. Daarnaast bieden we een groot aantal diensten en informatie digitaal aan.

 • ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  De Ondernemerscafés die Startersmarktplaats Veghel-Uden-Schijndel drie keer per jaar houdt, zijn al enkele jaren erg succesvol. Tijdens deze informele bijeenkomsten, die toegankelijk zijn voor zowel startende als bestaande ondernemers, worden uiteenlopende onderwerpen besproken die interessant zijn voor (startende) ondernemers.