Nieuws

Lees hier de laatste nieuwsberichten van Brabant Start.

 • Ondernemers Boulevard by JOST

  Ondernemers Boulevard by JOST

  JOST organiseert op 25 oktober voor starters de Ondernemers Boulevard! waarzij zich kunnen laten informeren, inspireren en coachen! De Boulevard strekt zich uit op 25 oktober 2018 in de Spoorzone, bij Station88. 

  De Ondernemers Boulevard by JOST is een superkans voor degenen die:

  • Net gestart zijn. Spannend!
  • Binnenkort gaan starten. Woeha!
  • Al een aantal jaren ondernemer zijn en een inspiratieboost kunt gebruiken. Kom maar op!
  • Klaar zijn voor the next level. Yeah!
  • Willen netwerken. Proost!

  Klik hier voor meer informatie

 • De Klant centraal op 7 manieren

  De Klant centraal op 7 manieren

  Een super enthousiaste klant. Dat krijg je alleen als álles klopt: het juiste aanbod, de juiste commerciële aanpak en een goede bedrijfsvoering. Pas dan heb je grotere kans dat je je klant een wauw-beleving bezorgt. Om dat voor elkaar te krijgen onderscheid de Kamer van Koophandel 7 succesfactoren. Benieuwd welke? Download het gratis e-book en ga ook voor die wauw-factor. Dit e-book helpt je op weg met concrete informatie, tips van experts en heel veel praktijkvoorbeelden.

  Klik hier om te downloaden.

 • Prinsjesdag 2018: dit zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers

  Prinsjesdag 2018: dit zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers

  Het kabinet-Rutte III maakte op Prinsjesdag 2018 de plannen en de begroting voor 2019 bekend. Er zijn veel veranderingen aangekondigd waar ook starters mee te maken krijgen. Zo gaat het belastingstelsel op de schop en wordt de dividendbelasting afgeschaft. 

  Lees het hele artikel op Ikgastarten.nl

 • Financiering is maatwerk

  Financiering is maatwerk

  Finance is een belangrijk onderwerp voor een ondernemer. Voordat je gaat beginnen, is het belangrijk een goede rekensom te maken. Wat ga je omzetten om je kosten te kunnen dekken en je inkomen eruit kunt halen?

 • Symposium Brabant Start 2018 - Ga je mee op reis?

  Symposium Brabant Start 2018 - Ga je mee op reis?

  We vertrekken 1 oktober om 12 uur vanaf het nieuwe Station88 in Tilburg. Onderweg komen we voorbij diverse inspirerende projecten van startersorganisaties. Ook zijn er interessante reizigers aan boord; allen met een groot hart voor het helpen van startende ondernemers. Neem plaats in speciale coupés om met elkaar relevante thema’s te bespreken. Uiteraard is er ook catering aanwezig. 
   

  Klik hier om in te schrijven

 • 5 slimme tips voor ondernemers die willen innoveren

  5 slimme tips voor ondernemers die willen innoveren

  Wat is het eerste waaraan je denkt bij innoveren? De lancering van een nieuwe product of dienst? Dat is in het geval van innovatie vaak het uitgangspunt, maar hier gaat als het goed is een heel proces aan vooraf. Welke stappen moet je als ondernemer zetten om een succesvolle innovatieslag te maken? Lees deze 5 slimme tips voor ondernemers die willen innoveren. 

 • 8 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers

  8 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers

  Ben je van plan een eigen bedrijf te starten? Dan trappel je vast van ongeduld om aan de slag te gaan! Toch is het handig om van tevoren even stil te staan bij eventuele risico’s die je loopt. Want als je nu je risico’s helder in kaart brengt en er passende oplossingen bij bedenkt, kun jij je verder focussen op wat echt belangrijk is. Ondernemen! Belangrijk is om goed in te schatten of je een risico zelf kunt dragen of dat je er misschien beter een verzekering voor kunt afsluiten. Om je op weg te helpen, heeft Ikgestarten.nl de 8 belangrijkste bedrijfsverzekeringen voor je op een riijtje gezet.

 • Recordaantal starters in eerste halfjaar 2018, relatief veel ondernemingen stoppen

  Recordaantal starters in eerste halfjaar 2018, relatief veel ondernemingen stoppen

  De dynamiek in het Nederlandse bedrijfsleven is groot. In het eerste halfjaar zijn niet eerder zoveel ondernemingen gestart (106.602) én gestopt (66.729) als in dezelfde periodes in de afgelopen vijf jaar. Bovendien daalt het aantal faillietverklaringen in het eerste halfjaar met 10% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2017: van 1.682 naar 1.512 per 1 juli 2018. Dat blijkt uit de Bedrijvendynamiek van de Kamer van Koophandel (KVK) over het eerste halfjaar van 2018.

  Het aantal zzp’ers (inclusief parttimers) neemt met 85.021 toe. Daartegenover staan ook 47.865 stoppende zzp’ers (inclusief parttimers). Het mkb blijft in absolute aantallen vrijwel gelijk. Per saldo neemt het aantal ondernemingen in Nederland in het eerste halfjaar met 2,2% toe tot een recordaantal van 1.858.628 ondernemingen. Dit halfjaarlijkse groeipercentage van het aantal ondernemingen is niet het hoogste van de afgelopen vijf jaar. In de eerste halfjaren van 2013 tot en met 2015 was deze groei respectievelijk 2,5%, 2,6% en 2,4%.

 • Winnaar JOST Starterstrofee bekend

  Winnaar JOST Starterstrofee bekend

  Op 26 juni rond 19:00 uur steeg de spanning in het Willem II Stadion, voor de tiende editie van de JOST Starterstrofee.

  De vijf finalisten (BabyDragen.eu, Broodje per Centimeter, Saar aan Huis, Teamwise, Visualitys) presenteerden zich eerst middels een prachtige bedrijfsvideo en een strakke pitch van één minuut. Na de pitch stemde zowel jury als publiek op hun favoriet. Hieruit kwamen drie superfinalisten naar voren, die door de jury met scherpe vragen iedereen nog eens goed aan de tand gevoeld werden.

 • StartersCentra West-Brabant in woord en beeld

  StartersCentra West-Brabant in woord en beeld

  De StartersCentra West-Brabant presenteren het jaarverslag 2017. Het jaarverslag geeft in woord en beeld de ontwikkelingen en resultaten over 2017 weer, zowel kwantitatief als kwalitatief. Ondernemers en partners delen hun unieke verhaal. En er is er aandacht voor specifieke projecten zoals de Retail Academie en huisvestigingsprojecten waaronder Innovitapark en Workhouse.

 • FNV: schrappen zzp-aftrek geen halszaak meer

  FNV: schrappen zzp-aftrek geen halszaak meer

  De FNV ziet afschaffing van de zelfstandigenaftrek niet langer als eerste vereiste om de positie van vaste werknemers op de arbeidsmarkt ten opzichte van zzp'ers te versterken. Zonder het van de daken te schreeuwen, heeft de grootste vakbond van Nederland zijn harde standpunt, dat veel zzp'ers tegen de haren instreek omdat zij daarmee een belastingvoordeel zouden kwijtraken, bijgesteld.

 • Resultaten belactie Brabant Start

  Resultaten belactie Brabant Start

  De afgelopen periode heeft Brabant Start bijna 20 startersorganisaties telefonisch benaderd met de vraag om onder andere input te geven bij de vraag: 'Waar kan Brabant Start jullie de komende 2 jaar nog bij helpen?"
  Naar aanleiding van de gegeven input heeft Brabant Start haar drie speerpunten verder aangescherpt.

 • Startup programma Braventure gestart

  Startup programma Braventure gestart

  Op donderdag 21 juni is het nieuwe Brabantse startupprogarmma Braventure officieel van start gegaan. 

  De twee Brabantse universiteiten, vier Brabantse hogescholen, de provincie Noord-Brabant en alle regionale ontwikkelingsmaatschappijen slaan de handen ineen om kansrijke Brabantse start-ups te ondersteunen.

  Braventure biedt start-ups naast begeleiding ook toegang tot financiering. Eén van de financieringsmogelijkheden waarnaar het programma kan doorverwijzen, is het nieuwe Brabant Startup Fonds (BSF). De provincie Noord-Brabant heeft het fonds opgericht en gevuld met €10 miljoen voor het verstrekken van leningen.

 • ‘Ideeën voor bijeenkomsten ontstaan vaak spontaan’

  ‘Ideeën voor bijeenkomsten ontstaan vaak spontaan’

  Ondernemers lopen met hun bedrijf vaak tegen ongeveer dezelfde vragen over bepaalde thema’s aan. OndernemersLift+ organiseert daarom regelmatig netwerkbijeenkomsten en workshops om ondernemers te informeren over bepaalde onderwerpen. ‘Hoe kan ik startende ondernemers helpen? Die vraag zit altijd in mijn achterhoofd’, zegt Marjolein Rojo, teamleider Starterscentrum bij OndernemersLift+.

 • Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

  Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

  Bij een eigen bedrijf starten komt veel kijken. In het overzicht dat is opgesteld door de Kamer van Koophandel vind je de 10 belangrijkste stappen. Sommige van deze stappen kun je gelijktijdig uitvoeren. 

  Download hier de uitgebreide checklist (PDF)

 • Winnaars Rabobank West-Brabantse Startersprijs 2018

  Winnaars Rabobank West-Brabantse Startersprijs 2018

  Op woensdag 20 juni organiseerde Starterscentra West-Brabant de uitreiking van de Rabobank West-Brabantse Startersprijs 2018 in Roosendaal. Uit de acht genomineerden vanuit de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht, werd Lyfter als winnaar gekozen. Olcay Gulsen reikte de prijs uit samen met wethouder Cees Lok.

   

   

 • Welke regels veranderen voor starters per 1 juli

  Welke regels veranderen voor starters per 1 juli

  Ondernemers krijgen vanaf 1 juli 2018 te maken met nieuwe wetten en regels. Welke zijn voor starters van belang? De belangrijkste wetswijzigingen per 1 juli op een rij:

  1. Nieuwe wettelijke regels voor pakketreizen en andere reisdiensten
  2. Wettelijke verplichting gasaansluiting vervalt
  3. Nieuwe regel administratie kinderopvang
  4. Niet alle VOG's meer geldig voor inschrijving Personenregister kinderopvang

  Ook belangrijk: AVG, nieuwe pricaywetgeving die op 25 mei jl is ingegaan.

 • Minder dan 20% zelfstandigen verzekert zich tegen arbeidsongeschiktheid

  Minder dan 20% zelfstandigen verzekert zich tegen arbeidsongeschiktheid

  Nog niet 1 op de 5 zzp’ers heeft tegenwoordig nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering, meldt het CBS.

 • Stappenplan: een eigen zaak beginnen

  Stappenplan: een eigen zaak beginnen

  Je eigen bedrijf starten, hoe doe je dat eigenlijk? Waar moet je beginnen? Dat is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen als zij een eigen zaak beginnen. Met dit stappenplan ben je klaar voor de start van je bedrijf.

  Hier zetten we de algemene zaken voor je op een rij, maar let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen.

 • In 7 korte filmpjes succesvol zzp'en

  In 7 korte filmpjes succesvol zzp'en

  Wijzer met de video's Succesvol ZZP'en

  Hoe wordt u succesvol(ler) in het ondernemen? Bekijk onze videoreeks ‘Succesvol ZZP’en’. In 7 korte filmpjes komen onderwerpen aan bod waar u als zzp’er mee te maken krijgt. Experts beantwoorden hierin vragen waar zzp'ers in de praktijk tegenaan lopen.

 • Business Coach Breda scoort bovengemiddeld

  Business Coach Breda scoort bovengemiddeld

  Het project levert volgens wethouder Boaz Adank ‘een forse bijdrage aan de lokale en regionale werkgelegenheid’. Adank schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad.

  Business Coach Breda scoort bovengemiddeld goed, zo blijkt uit een evaluatie. Het wordt dus de komende jaren succesvol doorgezet!

 • ‘Maak pensioenfondsen toegankelijk voor zelfstandigen’

  ‘Maak pensioenfondsen toegankelijk voor zelfstandigen’

  Marianne Thyssen wil pensioen en verzekeringen verplichten voor zelfstandigen.

  Worden zzp’ers verplicht te gaan sparen voor hun pensioen en verzekerd te zijn tegen arbeidsongeschiktheid? Nederlandse vakbonden pleiten er al langer voor. Tevergeefs: het kabinet-Rutte III voelt niets voor zo’n verplichting. Maar nu krijgen de bonden steun uit onverwachte hoek.

 • Gemeenten en zzp’ers: aansluiten bij kansrijke initiatieven

  Gemeenten en zzp’ers: aansluiten bij kansrijke initiatieven

  Hoe verbeter je de gemeentelijke dienstverlening aan zzp’ers? Die vraag stond dinsdag 27 maart centraal tijdens ‘Zzp’er in beeld’, een inspiratiesessie voor gemeenten, kennisinstellingen en zzp’ers.

   

 • Aantal zzp’ers in Nederland blijft groeien

  Aantal zzp’ers in Nederland blijft groeien

  Starten als zzp’er blijft populair in Nederland. In 2017 zijn er in Nederland 44.625 zzp-ondernemingen bijgekomen. Dat is een toename van 5 procent. Inmiddels is zo’n 64 procent van alle 1.818.672 bedrijven in Nederland zzp’er. Zij vormen daarmee een belangrijk deel van de Nederlandse beroepsbevolking. Dat blijkt uit het Jaaroverzicht Zzp-Dynamiek 2017 dat onlangs is gepresenteerd door de Kamer van Koophandel.

 • Geldboek voor ondernemers

  Geldboek voor ondernemers

  De nieuwste editie van het Geldboek voor ondernemers biedt nog meer informatie over geldzaken en financieringen. U leest handige tips over privé en zakelijke financiën en krijgt informatie over het traject van offerte tot betaling, de (zakelijke) verzekeringen en uw pensioen.

  Klik hier om het nieuwste Geldboek te bekijken en te downloaden.

 • OndernemersLift+ breidt uit met AgriFood Scale-Up Programma

  OndernemersLift+ breidt uit met AgriFood Scale-Up Programma

  In de AgriFood sector zijn veel mkb-ondernemingen actief met groeipotentie. Het AgriFood Scale Up programma helpt ondernemers in de AgriFood met het realiseren en versnellen van hun (internationale) groeiambities. Het programma is speciaal bedoeld voor bedrijven die de opstartfase voorbij zijn en tegen nieuwe vragen aanlopen. Zij krijgen ondersteuning in het complete groeitraject: van het opstellen van een groeiplan tot en met het vinden van passende investeerders. Daarbij worden de ondernemers één-op-één begeleid door experts in AgriFood en ondernemerschap.

 • Business Coach Breda scoort bovengemiddeld

  Business Coach Breda scoort bovengemiddeld

  BREDA - Het programma Business Coach Breda, dat startende ondernemers op weg helpt, wordt de komende jaren doorgezet. Het project levert volgens wethouder Boaz Adank 'een forse bijdrage aan de lokale en regionale werkgelegenheid'.

  Adank schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad. Het Bredase project scoort bovengemiddeld goed, zo blijkt uit een evaluatie.

 • Inspiratieverhaal: ‘Ons belangrijkste doel is om partijen te verbinden’

  Inspiratieverhaal: ‘Ons belangrijkste doel is om partijen te verbinden’

  StartersCentra West-Brabant richt zich sinds 2009 op het ondersteunen en begeleiden starters in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en omgeving. Doel van deze activiteiten is om meer mensen een eigen onderneming te laten starten en deze tot een succes te maken. Koen Oosterwaal, projectleider Brabantse Wal bij StartersCentra West-Brabant, legt uit hoe de organisatie hierbij te werk gaat.

 • Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  De regio Eindhoven staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve hightech bedrijven. Maar daarnaast telt deze regio ook veel reguliere bedrijven die niet actief zijn in de technologie. Tot voor kort was onduidelijk waar deze ondernemers zoal terecht konden met hun vragen. Daarom heeft bedrijfskunde MER-student Mathijs Leenen van Fontys Hogescholen, in opdracht van de gemeente Eindhoven en Kamer van Koophandel, onderzoek gedaan naar startersorganisaties zonder winstoogmerk in Zuidoost-Brabant.

  Mathijs presenteerde zijn onderzoek tijdens het event ‘Ontmoeten, elkaar vinden en verbinden’ bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Dit event werd georganiseerd door gemeente Eindhoven, Brabant Start en MKB Doorstart, in samenwerking met Kamer van Koophandel, Zelfstandigenloket Eindhoven en Provincie Noord-Brabant. “In totaal zijn er in de regio Eindhoven zo’n twintig initiatieven zonder winstoogmerk actief, waar startende ondernemers met het grootste deel van hun vragen terecht kunnen”, aldus Leenen. “Het doorverwijzen van de juiste vraag naar het juiste initiatief zorgt ervoor dat ook deze starters geholpen worden.”

 • Gilde Plus: leren, werken, elkaar versterken

  Gilde Plus: leren, werken, elkaar versterken


  Parktheater Eindhoven en Buzzychain slaan de handen ineen met een nieuw initiatief: Gilde Plus. Een broedplaats waar werken en leren centraal staan en waar werkzoekenden, ondernemers en zzp’ers elkaar onder deskundige begeleiding gaan versterken.

  De gilden in een modern jasje

  Gilde Plus leunt op het middeleeuwse principe van de gilden, maar dan in een modern jasje. Vroeger werden leerlingen door de gildemeesters geschoold in een ambacht, opgeleid tot gezel en daarna klaargestoomd voor de meesterproef. Gilde Plus gaat ook uit van leren én werken, maar dan in uiteenlopende richtingen. Van oud naar jong en omgekeerd, door ‘cross-overs’ tussen de verschillende functies en door de mogelijkheden van Gilde Plus-leden.

 • Digitale tools bieden starters een steun in de rug

  Naast persoonlijke contacten met starters maken startersorganisaties steeds meer gebruik van digitale tools om beginnende ondernemers te helpen en ondersteunen. Tijdens de kennisworkshop 'Help je klanten met digitale tools' van Brabant Start in Veghel gaven diverse professionals op 10 mei uitleg over de mogelijkheden en toepassingen van digitale tools.

  Eén van de organisaties die doelbewust heeft gekozen voor 'digital first' is de Kamer van Koophandel (KvK). 'In 2012 hebben wij vanuit de overheid de opdracht gekregen om landelijk één organisatie te vormen', vertelt Gé Gijsen, e-adviseur ondernemersondersteuning bij KvK Nederland. 'Tot die tijd hadden wij een groot aantal regionale afdelingen. Inmiddels telt de KvK nog vijf fysieke ondernemerspleinen in vijf regio's. Daarnaast bieden we een groot aantal diensten en informatie digitaal aan.

 • ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  De Ondernemerscafés die Startersmarktplaats Veghel-Uden-Schijndel drie keer per jaar houdt, zijn al enkele jaren erg succesvol. Tijdens deze informele bijeenkomsten, die toegankelijk zijn voor zowel startende als bestaande ondernemers, worden uiteenlopende onderwerpen besproken die interessant zijn voor (startende) ondernemers.

 • Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Hoe wordt een starter een groeiondernemer? Dat was één van de vragen die aan bod kwam tijdens de bijeenkomst ‘Samen voor starters in West-Brabant’ op 23 november georganiseerd door Brabant Start. Tientallen vertegenwoordigers van gemeenten en startersinitiatieven leverden allemaal een bijdrage aan deze bijeenkomst in het kantoor van Rabobank West-Brabant Noord in Etten-Leur.

 • Win-winsituaties bij kennisworkshop: Leer van je klant én elkaar!

  Win-winsituaties bij kennisworkshop: Leer van je klant én elkaar!

  In het Ondernemershuis in Tilburg hebben op 3 november zo’n dertig vertegenwoordigers van startersinitiatieven (organisaties die starters begeleiden) de kennisworkshop ‘Leer van je klant én elkaar!’ bezocht.

  Tijdens deze bijeenkomst vertelden startende ondernemers Jorinde van ‘t Zelfde (La Même Chose), Richard Bergmans (Briter) en Daphne Stet (Kantoorhelden) over de startperiode van hun eigen onderneming. Daarbij werd ook de rol van startersinitiatieven uitgebreid besproken.

 • Veel positieve energie bij eerste Regiobijeenkomst in Veghel

  Veel positieve energie bij eerste Regiobijeenkomst in Veghel

  De eerste regiobijeenkomst van Brabant Start op 20 oktober in De Verspillingsfabriek in Veghel is succesvol verlopen. Met diverse nieuwe contacten en veel positieve energie keerden de vertegenwoordigers van de verschillende startersinitiatieven uit Noord-Brabant na de interactieve bijeenkomst huiswaarts.