Nieuws

Lees hier de laatste nieuwsberichten van Brabant Start.

 • Startersdag ‘s Hertogenbosch 5 september

  Startersdag ‘s Hertogenbosch 5 september

  Op dinsdag 5 september organiseert Startersdagen.com in samenwerking met Rabobank ’s Hertogenbosch en Omstreken en Interpolis een gratis startersdag in de Gruyterfabriek in ’s Hertogenbosch.
  De avond bevat veel informatie en kennis over beginnend ondernemerschap en is bedoeld voor starters en eigenaren van een bedrijf tot drie jaar oud of oriënterende starters.

  Waarom een startersdag?

  70% van de beginnende zelfstandigen en jonge bedrijven blijkt na 18 maanden alweer te zijn gestopt. Het gebrek aan een goede voorbereiding is daarvan meestal de oorzaak. Daarom biedt Startersdagen.com de kans op een goede voorbereiding door het organiseren van een startersdag. Het evenement bestaat uit een rijk avondprogramma dat wordt gevuld met een startersmarkt, seminars, workshops en een netwerkborrel.

 • Startersdag Bergen op Zoom 21 september

  Startersdag Bergen op Zoom 21 september

  Op donderdag 21 september organiseert Startersdagen.com in samenwerking met Rabobank Zuidwest-Brabant een gratis startersdag in Bergen op Zoom. De avond bevat veel informatie en kennis over beginnend ondernemerschap en is bedoeld voor starters en eigenaren van een bedrijf tot drie jaar oud of oriënterende starters.

  Waarom een startersdag?

  70% van de beginnende zelfstandigen en jonge bedrijven blijkt na 18 maanden alweer te zijn gestopt. Het gebrek aan een goede voorbereiding is daarvan meestal de oorzaak. Daarom biedt Startersdagen.com de kans op een goede voorbereiding door het organiseren van een startersdag. Het evenement bestaat uit een rijk avondprogramma dat wordt gevuld met een startersmarkt, seminars, workshops en een netwerkborrel.

 • Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  De regio Eindhoven staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve hightech bedrijven. Maar daarnaast telt deze regio ook veel reguliere bedrijven die niet actief zijn in de technologie. Tot voor kort was onduidelijk waar deze ondernemers zoal terecht konden met hun vragen. Daarom heeft bedrijfskunde MER-student Mathijs Leenen van Fontys Hogescholen, in opdracht van de gemeente Eindhoven en Kamer van Koophandel, onderzoek gedaan naar startersorganisaties zonder winstoogmerk in Zuidoost-Brabant.

  Mathijs presenteerde zijn onderzoek tijdens het event ‘Ontmoeten, elkaar vinden en verbinden’ bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Dit event werd georganiseerd door gemeente Eindhoven, Brabant Start en MKB Doorstart, in samenwerking met Kamer van Koophandel, Zelfstandigenloket Eindhoven en Provincie Noord-Brabant. “In totaal zijn er in de regio Eindhoven zo’n twintig initiatieven zonder winstoogmerk actief, waar startende ondernemers met het grootste deel van hun vragen terecht kunnen”, aldus Leenen. “Het doorverwijzen van de juiste vraag naar het juiste initiatief zorgt ervoor dat ook deze starters geholpen worden.”

 • Gilde Plus: leren, werken, elkaar versterken

  Gilde Plus: leren, werken, elkaar versterken


  Parktheater Eindhoven en Buzzychain slaan de handen ineen met een nieuw initiatief: Gilde Plus. Een broedplaats waar werken en leren centraal staan en waar werkzoekenden, ondernemers en zzp’ers elkaar onder deskundige begeleiding gaan versterken.

  De gilden in een modern jasje

  Gilde Plus leunt op het middeleeuwse principe van de gilden, maar dan in een modern jasje. Vroeger werden leerlingen door de gildemeesters geschoold in een ambacht, opgeleid tot gezel en daarna klaargestoomd voor de meesterproef. Gilde Plus gaat ook uit van leren én werken, maar dan in uiteenlopende richtingen. Van oud naar jong en omgekeerd, door ‘cross-overs’ tussen de verschillende functies en door de mogelijkheden van Gilde Plus-leden.

 • Hoe nu verder met de Wet DBA?

  Hoe nu verder met de Wet DBA?

  Wiebes spreekt wéér met de Kamer over schijnzelfstandigheid. Zzp'ers hebben zo hun eigen ideeën over de wet.

  Zeven keer legde staatssecretaris Eric Wiebes (financiën) in de Tweede Kamer uit dat de nieuwe zzp-wet tegen schijnzelfstandigheid deugt. Maar de praktijk vertelt iets anders. Veel werkgevers en zzp'ers worstelen ermee. Vandaag is debat nummer acht. Kamerleden, maar ook bedrijven en zzp'ers willen weten: hoe nu verder?

  Daar heeft Denis Maessen, voorzitter van het Platform voor Zelfstandige Ondernemers (PZO) wel een antwoord op: de Verklaring Zelfstandige Ondernemer, een verklaring die zzp'ers alleen ondertekenen als ze bewust voor het ondernemerschap en alle bijbehorende risico's kiezen.

  Worden ze plots ziek, dan zorgen ze dus zelf voor inkomen. Gaan ze met pensioen, dan hebben ze gespaard voor hun oude dag - of niet. En het grootste verschil met nu: oordeelt de fiscus dat ze onterecht als ondernemer staan geregistreerd, dan draaien ze alleen op voor de boetes en naheffingen die volgen. "Wat meer verharding is niet erg. We moeten die schemerzone uitdunnen", zegt Maessen, die het plan bedacht samen met Stichting ZZP Nederland en de vereniging Zelfstandigen Bouw.

 • Tweede editie Groei-Ondernemers Challenge gestart!

  Tweede editie Groei-Ondernemers Challenge gestart!

  Onlangs ging in Breda de tweede Groei-Ondernemers Challenge van start. 

  Tien Bredase ondernemers worden tijdens deze challenge begeleid naar een snellere en degelijke groei van hun bedrijf.

  Het bedrijf dat het hardst groeit, is de winnaar.

  De winnaar van de eerste challenge wordt bekend gemaakt tijdens het internationale tennistoernooi Breda Future (24 juni – 2 juli 2017).

  http://businesscoachbreda.nl/tweede-editie-van-de-groei-ondernemers-challenge-is-gestart/

   

 • Digitale tools bieden starters een steun in de rug

  Digitale tools bieden starters een steun in de rug

  Naast persoonlijke contacten met starters maken startersorganisaties steeds meer gebruik van digitale tools om beginnende ondernemers te helpen en ondersteunen. Tijdens de kennisworkshop 'Help je klanten met digitale tools' van Brabant Start in Veghel gaven diverse professionals op 10 mei uitleg over de mogelijkheden en toepassingen van digitale tools.

  Eén van de organisaties die doelbewust heeft gekozen voor 'digital first' is de Kamer van Koophandel (KvK). 'In 2012 hebben wij vanuit de overheid de opdracht gekregen om landelijk één organisatie te vormen', vertelt Gé Gijsen, e-adviseur ondernemersondersteuning bij KvK Nederland. 'Tot die tijd hadden wij een groot aantal regionale afdelingen. Inmiddels telt de KvK nog vijf fysieke ondernemerspleinen in vijf regio's. Daarnaast bieden we een groot aantal diensten en informatie digitaal aan.

 • ZZP-organisaties aan informateur: “Laat gedwongen zelfstandigen toe tot WW, kan de rest ondernemen

  ZZP-organisaties aan informateur: “Laat gedwongen zelfstandigen toe tot WW, kan de rest ondernemen"

  Vraag één keer aan alle 1,3 miljoen zelfstandigen een keus te maken: ben je bewust ondernemer of wil je liever in loondienst? Met zo’n ‘generaal pardon’ willen organisaties van zelfstandigen een doorbraak in de zzp-dossiers forceren.

  Vraag één keer aan alle 1,3 miljoen zelfstandigen een keus te maken: ben je bewust ondernemer of wil je liever in loondienst? Iedereen die eigenlijk liever een baan wil, moet begeleid worden in het vinden daarvan. Totdat hij die heeft, krijgt hij recht op een op een WW uitkering. Net als andere werkzoekenden.

 • Ondernemers Challenge: Zeven banen erbij na weekendje brainstormen

  Ondernemers Challenge: Zeven banen erbij na weekendje brainstormen

  BREDA - Zet tien ondernemers die hun startfase net voorbij zijn een weekendje bij elkaar en hop: zeven banen gecreëerd. En dat is alleen het resultaat van dit weekend in de Groei Ondernemers Challenge.

  Het is een initiatief van de gemeente Breda. De gedachte achter deze Challenge? “Er zijn genoeg programma’s voor starters, maar niet voor deze doelgroep”, geeft wethouder Boaz Adank aan.

  Eind vorig jaar startte Breda met de pilot en inmiddels is de tweede groep van ondernemers begonnen. De resultaten zijn meer dan hoopgevend, al wil Farid Darkaoui van Business Coach Breda geen exacte cijfers geven. “Maar het aantal banen is met veel meer dan 50% toegenomen in de eerste groep”, zegt hij met een grote glimlach.

 • ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  De Ondernemerscafés die Startersmarktplaats Veghel-Uden-Schijndel drie keer per jaar houdt, zijn al enkele jaren erg succesvol. Tijdens deze informele bijeenkomsten, die toegankelijk zijn voor zowel startende als bestaande ondernemers, worden uiteenlopende onderwerpen besproken die interessant zijn voor (startende) ondernemers.

  ‘Op het moment dat we de uitnodigingen voor het Ondernemerscafé de deur uit doen, krijgen we vaak direct respons van mensen. Er is dus veel animo’, vertelt bestuurslid Ellen van Schijndel van Startersmarktplaats Veghel-Uden-Schijndel. ‘Via dit regionale initiatief krijgen startende ondernemers de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier collega-ondernemers te ontmoeten en waardevolle informatie voor een succesvolle start van hun bedrijf uit te wisselen.’

  Startersmarktplaats is voortgekomen uit ReVUS, het economisch samenwerkingsverband tussen de gemeenten Veghel, Uden en Schijndel. Toen zij in 2012 ook activiteiten voor startende bedrijven wilden gaan organiseren, haakte ook Rabobank Uden Veghel aan. 'Met name de ideële gedachte om startende ondernemers op weg te helpen sprak ons aan', legt Van Schijndel uit, die in het dagelijks leven werkzaam is als accountmanager MKB bij Rabobank Uden Veghel. Daardoor voelt zij een sterke verbondenheid met Startersmarktplaats ‘In mijn werk ontmoet ik veel startende ondernemers en ik zie met welke problemen zij te maken hebben. De onderwerpen die aan bod komen tijdens de Ondernemerscafés zijn daarom voor een groot deel gebaseerd op zaken waar wij in de praktijk tegenaan lopen. Vervolgens gaan wij op zoek naar sprekers, die hierover een verhaal kunnen vertellen.’

 • OndernemersLift+ opent gastlocatie in Boxmeer

  OndernemersLift+ opent gastlocatie in Boxmeer

  Naast vestigingen in 's-Hertogenbosch en Oss heeft OndernemersLift+ nu ook een gastlocatie in Boxmeer. Startende ondernemers uit het Land van Cuijk kunnen hier op afspraak terecht voor gesprekken met hun business coaches en andere adviseurs.

 • Kansrijke ondernemers vinden Klik

  Kansrijke ondernemers vinden Klik

  Het prachtige kasteel Maurick in Vught was de uitvalsbasis voor alweer de vijfde editie van Picknick met een Klik. Het zonnetje van deze dag, Rachel van de Greef, oprichtster van het event, was in haar element tijdens het lustrum van haar kindje. Samen met de achttien (kansrijke) ondernemers en zes topondernemers zocht zij naar de Klik. Het motto ‘versterken door verbinden’ was ook dit keer de rode draad tijdens de picknickdag.

  Het blijft elke keer weer spannend, zo’n picknickdag, bekent Rachel van de Greef. “Elke editie is authentiek, omdat het juist de mensen zijn die de picknick kleur geven. Afgelopen jaren vond er een verschuiving van doelgroep plaats. Waren het in de eerste editie startende ondernemers, zijn het deze editie voornamelijk kansrijke ondernemers die al een aantal jaar meedraaien. Dit vraagt ook voor de inspirators (topondernemers die de deelnemers gaan coachen) een andere aanpak. Zij vervullen veel meer de rol van sparringpartner.”

 • Startups in regio Oss welkom in incubator Maakstad Oss

  Startups in regio Oss welkom in incubator Maakstad Oss

  Op initiatief van OndernemersLift+ is op vrijdag 31 maart in Dome-X in Oss de Incubator Maakstad Oss geopend. Acht startups uit de regio Oss krijgen in Incubator Maakstad Oss een jaar lang gratis onderdak, coaching en begeleiding vanuit OndernemersLift+ om hun groeiambities te verwezenlijken.

  De Incubator Maakstad Oss biedt onderdak aan acht startups. 'Zes jonge bedrijven hebben inmiddels hun intrek genomen in het gebouw. Dat betekent dat er nog twee gratis werkplekken beschikbaar zijn voor twee jonge innovatieve bedrijven uit de regio Oss. Natuurlijk zijn er nog meer werkplekken beschikbaar voor startups, maar dan tegen beperkte kosten', vertelt projectleider Marjolein Rojo van OndernemersLift+. 'Bedrijven die interesse hebben kunnen contact met ons opnemen, of een keer binnenlopen in Dome-X. Voorwaarde is wel dat ze nog niet langer dan vijf jaar bestaan en serieuze groeiambities hebben.'

 • OndernemersLift+ vergroot aanwezigheid in Land van Cuijk

  OndernemersLift+ start woensdag 12 april 2017 met een gastlocatie in het Land van Cuijk. Op het kantoor aan Erflanden 4 in Boxmeer, tussen alle bedrijvigheid op industrieterrein Saxe Gotha, kunnen startende ondernemers gratis terecht bij de business coaches van OndernemersLift+. 

  Bedrijven die net zijn gestart of feedback willen op hun bedrijf kunnen een kennismakingsgesprek aanvragen. Eén van de coaches neemt samen met de starters zijn plannen door en geeft aan wat de ondersteuningsmogelijkheden zijn. Ook kunnen ondernemers geholpen worden met een inhoudelijke vraag over het product of bedrijf (kennisvraag). OndernemersLift+ zoekt de beste kennispartner in de regio om deze vraag te beantwoorden. 

  Op woensdag 12 april kunnen ondernemers langskomen of een afspraak maken van 13.00 - 16.00 uur en kennismaken met Marjolein Roojo, teamleider van het Starterscentrum OndernemersLift+ en Jeroen Beuken, business development Regioverband Land van Cuijk. 

 • ZZP'ers in middelgrote en plattelandsgemeenten

  ZZP'ers in middelgrote en plattelandsgemeenten

  In het onderzoek van Platform31 in opdracht van KING wordt de positie van zzp’ers in middelgrote en plattelandsgemeenten geschetst: een tot nu toe onderbelichte groep. Er is gekeken naar wat voor zzp’ers er in deze gemeenten te vinden zijn en hoe deze zzp’ers zichzelf hebben georganiseerd om, bijvoorbeeld, hun behoeften en belangen onder de aandacht te brengen bij de gemeente (of andere partijen). Daarnaast is onderzocht welke rol de gemeente inneemt (of in zou moeten nemen) en hoe de beleidsagenda, beleidspraktijk- en uitvoeringspraktijk gericht op zzp’ers er in middelgrote gemeenten en plattelandsgemeenten uitziet. Het onderzoek geeft inzicht in de vraag wat de middelgrote en plattelandsgemeenten kunnen (of moeten) doen om de in hun gemeente werkende (en wonende) zzp’ers (beter) te faciliteren.

 • Onzekerheid bij opdrachtgevers neemt toe, terwijl er grote zekerheid is onder zzp'ers over eigen ondernemerschap

  Onzekerheid bij opdrachtgevers neemt toe, terwijl er grote zekerheid is onder zzp'ers over eigen ondernemerschap

  Modelovereenkomsten ‘als het moet’ en vaker tussenpersoon ‘voor de zekerheid’

  Meer dan negen op de tien zzp’ers die hun eigen arbeid aanbieden, werken voor meer dan één opdrachtgever. Deze zelfstandige professionals voelen zich ondernemer en ze denken dat ze aan de criteria van de wet DBA voldoen. Opdrachtgevers worden onzekerder volgens deze zzp’ers en vragen zzp’ers vaker om hun werk te doen in een payroll- of uitzendconstructie. De modelovereenkomsten worden in ruim een kwart van de gevallen al gebruikt. Bijna een vijfde zegt nooit een modelovereenkomst te gaan gebruiken en ruim een derde gaat het alleen doen als de opdrachtgever erom vraagt. Dit staat in het rapport Zzp’ers en hun opdrachten, dat de Kamer van Koophandel (KvK) vandaag publiceert.

   

 • Documentaire legt probleem van veel startups bloot

  Documentaire legt probleem van veel startups bloot

  Een eigen bedrijf starten lijkt mooi, maar het is niet allemaal goud wat er blinkt. Met name het vinden van investeerders is vaak een probleem. Startup-ondernemer August de Vocht van NoFoodWasted kan daar over meepraten. De Vocht is het lijdend voorwerp in de documentaire ‘The Rollercoaster Startup’ van producent Daan Willekens en regisseur Thijs Verwegen. Klik hier om deze documentaire te bekijken op Omroep Brabant. Voor deze documentaire is de ondernemer een half jaar lang intensief gevolgd in zijn zoektocht naar investeerders voor zijn bedrijf. 

  Lees hier verder over de totstandkoming van de documentaire.

 • Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Hoe wordt een starter een groeiondernemer? Dat was één van de vragen die aan bod kwam tijdens de bijeenkomst ‘Samen voor starters in West-Brabant’ op 23 november georganiseerd door Brabant Start. Tientallen vertegenwoordigers van gemeenten en startersinitiatieven leverden allemaal een bijdrage aan deze bijeenkomst in het kantoor van Rabobank West-Brabant Noord in Etten-Leur.

 • Win-winsituaties bij kennisworkshop: Leer van je klant én elkaar!

  Win-winsituaties bij kennisworkshop: Leer van je klant én elkaar!

  In het Ondernemershuis in Tilburg hebben op 3 november zo’n dertig vertegenwoordigers van startersinitiatieven (organisaties die starters begeleiden) de kennisworkshop ‘Leer van je klant én elkaar!’ bezocht.

  Tijdens deze bijeenkomst vertelden startende ondernemers Jorinde van ‘t Zelfde (La Même Chose), Richard Bergmans (Briter) en Daphne Stet (Kantoorhelden) over de startperiode van hun eigen onderneming. Daarbij werd ook de rol van startersinitiatieven uitgebreid besproken.

 • Veel positieve energie bij eerste Regiobijeenkomst in Veghel

  Veel positieve energie bij eerste Regiobijeenkomst in Veghel

  De eerste regiobijeenkomst van Brabant Start op 20 oktober in De Verspillingsfabriek in Veghel is succesvol verlopen. Met diverse nieuwe contacten en veel positieve energie keerden de vertegenwoordigers van de verschillende startersinitiatieven uit Noord-Brabant na de interactieve bijeenkomst huiswaarts. 

 • ZZP'ers maken 99% uit van nieuwe starters in 2016

  ZZP'ers maken 99% uit van nieuwe starters in 2016

  In de periode van 1 januari tot 1 augustus 2016 zijn er 36.841 bedrijven bijgekomen. Deze aanwinst komt voor 99% voor rekening van zzp’ers. Het totaal aantal registreerde vestigingen bedraagt op 1 augustus op 1.814.915. Hiervan is 1.730.303 een hoofdvestiging, dat voor 50% uit zzp’ers bestaat en 24% tot het mkb behoort.

  Dit blijkt uit de recente cijfers van het Handelsregister van de KvK.