Nieuws

Lees hier de laatste nieuwsberichten van Brabant Start.

 • OndernemersLift+ helpt AvL Motion met aanvraag lening bij Brabant Start Up Fonds (BSF)

  OndernemersLift+ helpt AvL Motion met aanvraag lening bij Brabant Start Up Fonds (BSF)

  Het Westerbeekse bedrijf AvL Motion heeft een asperge-oogstrobot ontwikkeld waarmee asperges autonoom kunnen worden geoogst, zonder menselijke inspanningen. Met ondersteuning van OndernemersLift+ heeft het bedrijf met succes een lening aangevraagd bij het Brabant Startup Fonds (BSF).

 • Trends en tips voor 2019

  Trends en tips voor 2019

  Waar liggen in 2019 jouw ondernemerskansen? Welke trends kun je vertalen naar je bedrijf of product? Drie bekende trendwatchers geven voor de KVK hun voorspelling:

  • Koppel je missie aan tijdsgeest - Christine Boland
  • De baas van morgen is een allround coach - Jan Latten
  • Doe alleen iets met de trends die bij je passen - Hilde Roothart
 • Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers voor 2019

  Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers voor 2019

  De overheid voert ieder jaar nieuwe wetswijzigingen door. Van nieuwe belastingmaatregelen tot bijtelling en aftrekposten. Ik ga starten zet de belangrijkste voor ondernemers per 1 januari 2019 op een rij.

  • Nieuw belastingstelsel
  • Dividendbelasting
  • Vennootschapbelasting
  • Auto belasting
  • Lagere percentages aftrekposten
  • BTW verhoging lage tarief van 6% naar 9%
  • Minimumloon 2019
  • Inkomensafhankelijke bijdrage (Zvw)

  Lees het volledige artikel

 • Gunstige vooruitzichten voor 2019

  Gunstige vooruitzichten voor 2019

  In december presenteerde de Rabobank de sectorprognoses voor 2019. De vooruitzichten zijn gunstig. In de meeste branches is er meer vraag naar goederen en diensten. De toegevoegde waarde van Nederlandse bedrijven zal het komend jaar verder toenemen. Voldoende kansen voor ondernemers dus. 

  Bekijk de sectorprognose voor 2019 van de Rabobank

 • Aanmelden voor KvK Startersdag

  Aanmelden voor KvK Startersdag

  De volgende editie van de KVK Startersdag komt er weer aan. Om ook dit jaar weer een groot succes van dit unieke evenement te maken, kunnen organisaties zich vanaf nu weer aanmelden voor de edities van 2019 op zaterdag 16 maart (Amsterdam, Arnhem, Breda), 22 juni (Den Haag, Eindhoven, Utrecht) en 2 november (Groningen, Rotterdam, Utrecht).

  In 2019 worden er 18.000 bezoekers verwacht, verdeeld over de drie edities. Ben je bereid je kennis van het ondernemen en expertise vanuit jouw vakgebied te delen? Dan ziet de KvK je graag als partner op deze Startersdag! 

  Bekijk de terugblik van de startersdag van afgelopen jaar. 

 • Kamerbrief voortgang uitwerking maatregelen 'werken als zelfstandige'

  Kamerbrief voortgang uitwerking maatregelen 'werken als zelfstandige'

  De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) wordt aangepast. Deze tweede voortgangsbrief informeert over de stappen die de afgelopen maanden zijn genomen en de stand van zaken.

  De brief is van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën en mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

  Klik hier om de volledige kamerbrief te downloaden.

 • 4 op de 10 zzp’ers vijf jaar na start nog zzp’er

  4 op de 10 zzp’ers vijf jaar na start nog zzp’er

  In de periode 2008-2010 zijn er ruim 650 duizend zzp’ers gestart. Na één jaar was 69 procent van deze startende zzp’ers nog altijd actief als zzp’er. Na twee jaar was dit 57 procent en na vijf jaar was dit verder afgenomen tot 42 procent. Een klein deel van de starters, 4 procent, ging personeel in dienst nemen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over loopbanen van startende zelfstandigen.

 • 11 tips voor een ijzersterke pitch

  11 tips voor een ijzersterke pitch

  Je staat voor een zaal vol met mensen, voor een klein groepje of één persoon. Waarschijnlijk heb je al wel vaker moeten pitchen en elke keer leer je er weer van, maar wat maakt een pitch nou een top pitch? In dit artikel geven we je een aantal tips die je pitch ijzersterk maken. 

 • Inschrijving Business Academy Breda geopend

  Inschrijving Business Academy Breda geopend

  leer wat écht werkt voor je onderneming!

  Groei jij dit voorjaar naar het volgende level? Bij de Business Academy Breda hebben ze een krachtig en transformationeel programma ontwikkeld waarmee jij dit jaar tot bloei kan laten komen, bestaande uit workshops en masterclasses. Schrijf je in voor de Business Academy Breda en leer wat écht werkt voor jou en je onderneming!

 • Een jaarrekening opstellen: waarop moet je letten?

  Een jaarrekening opstellen: waarop moet je letten?

  Het opstellen van een jaarrekening is voor ondernemers met bepaalde rechtsvormen (of hun accountants) verplichte kost. In deze checklist lees je wat hierbij komt kijken: de jaarrekening opstellen: waarop moet je letten?

 • Algemene voorwaarden opstellen: wanneer relevant?

  Algemene voorwaarden opstellen: wanneer relevant?

  Gefeliciteerd met je nieuwe opdracht! Hebben jullie onderling duidelijke afspraken gemaakt? En vastgelegd wat je vergoedt als er iets misgaat? Niet nodig, zeg je? Jullie vertrouwen elkaar blind? Dat kan zakelijk gezien onverstandig zijn. Verzekeraar Interpolis legt uit waarom algemene voorwaarden onmisbaar zijn en hoe jij deze op de juiste manier gebruikt. 

 • 'Regel het voordat je dood gaat'

  'Regel het voordat je dood gaat'

  Aniel Autar, notaris en ondernemersadviseur bij Kooijman Autar Notarissen: "ik ken een café dat 30 jaar lang heeft gedraaid. Toen de eigenaar overleed bleek dat hij niets had geregeld. Zijn vriendin die jaren in de zaak had gewerkt erfde niets. De achterneef kreeg het bedrijf. Daarom, regel het voordat je dood gaat. Neem het zekere voor het onzekere."

 • 3 vooroordelen over ideebescherming

  3 vooroordelen over ideebescherming

  Wel of niet je idee beschermen is soms een lastige beslissing. Zeker wanneer je voor de eerste keer voor deze keuze staat. Sommige ondernemers zien af van ideebescherming. Te moeilijk, te duur. Maar niet alles wat over ideebescherming wordt gezegd, is waar. Drie vooroordelen over ideebescherming op een rij.

 • Ondernemen op zolder

  Ondernemen op zolder

  Met de feestelijke opening van ‘Ondernemen op zolder’ op 20 november heeft het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch een eigen plek gecreëerd waar studenten, medewerkers, ondernemers en ondersteuners kunnen werken aan- en terecht kunnen voor alle hulp bij ondernemerschap.

 • Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo

  Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo

  Boekhouden, bijna geen enkele ondernemer wordt er erg blij van. Doe je de bedrijfsadministratie zelf of ga je het uitbesteden aan een professional? Basiskennis van boekhouden is sowieso handig. Hieronder lees je hoe je een overzichtelijke administratie kunt opzetten.

 • BB Bouwmarkten winnaar van de Roosendaal Business Award 2018

  BB Bouwmarkten winnaar van de Roosendaal Business Award 2018

  De Roosendaal Business Award is dit jaar gewonnen door BB Bouwmarkten (Praxis) aan de Laan van België. De prijs werd in ontvangst genomen door directieleden Jan van Pul en Babice van de Ven.

 • 1000 ondernemers met (financiële) problemen geholpen

  1000 ondernemers met (financiële) problemen geholpen

  MKBDoorgaan hebben een mijlpaal bereikt met het helpen van 1000 ondernemers! Veel voorkomende vragen hebben betrekking op financiering, kennis van (geld)zaken, algemeen bedrijfsadvies of de behoefte aan ondernemerscoaching.

 • Verhoging lage btw-tarief van 6% naar 9%

  Verhoging lage btw-tarief van 6% naar 9%

  Op 1 januari 2019 wordt waarschijnlijk het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Levert u producten of diensten die vallen onder het lage btw-tarief van 6%? Dan kunt u nu al een aantal zaken regelen.

 • Een bedrijfsplan in 10 stappen

  Een bedrijfsplan in 10 stappen

  • Veel startende ondernemers hebben moeite met het schrijven van een bedrijfsplan, ook wel ondernemingsplan of businessplan genoemd. Hoe blijf je volledig zonder te veel uit te weiden? Ga aan de slag met de richtlijnen van het Sequoia-principe: een bedrijfsplan in 10 stappen.
 • Van uitkering naar ondernemerschap

  Van uitkering naar ondernemerschap

  Projecten waarin mensen met een bijstandsuitkering een eigen onderneming opzetten, werpen hun vruchten af, blijkt uit een rondgang van BNR. Drie op de 10 ondernemers staan binnen enkele jaren helemaal op eigen benen. Door dit project vinden de ondernemers een baan in loondienst, of starten ze een fulltime onderneming.

 • Zzp-discussie vooral zinloos

  Zzp-discussie vooral zinloos

  De ruim een miljoen zzp’ers in ons land verkeren nog altijd in grote onzekerheid. Het kabinet, vakbonden, werkgevers en de zzp-organisaties zijn zo verdeeld dat er geen enkele vooruitgang wordt geboekt op de talloze vraagstukken.

  Zo liggen de sociale partners in de Sociaal-Economische Raad nog altijd overhoop met elkaar of zzp’ers verplicht pensioen moeten opbouwen. Verder hebben zelfstandigen grote moeite zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en komen de nieuwe zzp-plannen van de coalitie niet van de grond.

 • Uurtarief 2019: je verdient méér

  Uurtarief 2019: je verdient méér

  Verhoog je uurtarief per 1 januari. Een stijging van € 1,00 levert al snel € 1000 per jaar op. Voor je klanten is die prijsstijging geen probleem. Bovendien zijn er drie belangrijke redenen om juist in 2019 meer te vragen.

 • ‘Startersorganisaties willen van elkaar leren’

  ‘Startersorganisaties willen van elkaar leren’

  Het is positief gesteld met het startersklimaat in Brabant, maar in een aantal regio’s is zeker nog ruimte voor verbetering. Dat is één van de belangrijkste constateringen bij het Brabant Start Symposium dat op 1 oktober is gehouden in het nieuwe Station88 in Tilburg.

 • Midden- en West-Brabant scoren goed met digitale dienstverlening rond Bbz en Ioaz

  Midden- en West-Brabant scoren goed met digitale dienstverlening rond Bbz en Ioaz

  Het merendeel van de gemeenten in Midden- en West-Brabant hebben hun digitale dienstverlening rond bijstand aan zelfstandige ondernemers (Bbz en Ioaz) goed op orde. Dat blijkt uit onderzoek dat het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) en ONL voor Ondernemers samen met de Hogeschool van Amsterdam heeft uitgevoerd bij alle 380 gemeenten in Nederland.

 • Startersaftrek 2018: lig je nog op schema?

  Startersaftrek 2018: lig je nog op schema?

  De startersaftrek is een van de meest geliefde fiscale regelingen onder startende ondernemers. Om er gebruik van te mogen maken, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Loop jij op schema om straks de startersaftrek toe te passen?

 • Zzp'er worden: zo doe je dat

  Zzp'er worden: zo doe je dat

  Mogelijk heb jij na lang twijfelen net de knoop doorgehakt of loop je pas sinds kort rond met het idee om zelfstandig ondernemer te worden. Maar succesvol een eigen bedrijf starten gaat natuurlijk niet vanzelf. Hieronder vind je 6 belangrijke zaken die je moet regelen wanneer je voor jezelf gaat beginnen. 

 • Brabant Start: Finding the next stars!

  Brabant Start: Finding the next stars!

  Het is belangrijk om te investeren starters. Door in de breedte te investeren kan het toptalent van morgen gevonden worden. 
  In onderstaande filmpje laten we je zien waarom. 

   

 • MSD en OL+ stimuleren ondernemerschap in de regio Oss

  MSD en OL+ stimuleren ondernemerschap in de regio Oss

  Met financiële ondersteuning van MSD heeft OL+ in de afgelopen jaren het ondernemerschap in de regio Oss gestimuleerd. OL+ helpt in Noordoost-Brabant startende en groeiende ondernemers bij het lanceren en uitbouwen van hun bedrijf. OL+ biedt starters coachingstrajecten, expertise en workshops aan tegen zeer interessante voorwaarden, evenals huisvesting in onze Incubator Maakstad Oss in Dome-X. Daarnaast biedt OL+ financiële support in de vorm van startersleningen of begeleiding bij het vinden van andere financieringen.

 • Wat je moet weten over algemene voorwaarden

  Wat je moet weten over algemene voorwaarden

  Algemene voorwaarden opstellen: het kan je als ondernemer voor veel zakelijke problemen behoeden. Bijvoorbeeld in het geval van een te late levering of uitblijvende betaling. Deze voorwaarden zijn niet verplicht, maar vaak wel erg handig. Wat houden die algemene voorwaarden nou precies in en wat mag hier absoluut niet in ontbreken?

 • Bewaarplicht Belastingdienst: je online archief

  Bewaarplicht Belastingdienst: je online archief

  De Belastingdienst maakt een omslag van papier naar digitaal. Dat heeft ook gevolgen voor de administratie van ondernemers en de voorwaarden van de bijbehorende fiscale bewaarplicht.

 • De Klant centraal op 7 manieren

  De Klant centraal op 7 manieren

  Een super enthousiaste klant. Dat krijg je alleen als álles klopt: het juiste aanbod, de juiste commerciële aanpak en een goede bedrijfsvoering. Pas dan heb je grotere kans dat je je klant een wauw-beleving bezorgt. Om dat voor elkaar te krijgen onderscheid de Kamer van Koophandel 7 succesfactoren. Benieuwd welke? Download het gratis e-book en ga ook voor die wauw-factor. Dit e-book helpt je op weg met concrete informatie, tips van experts en heel veel praktijkvoorbeelden.

  Klik hier om te downloaden.

 • Prinsjesdag 2018: dit zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers

  Prinsjesdag 2018: dit zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers

  Het kabinet-Rutte III maakte op Prinsjesdag 2018 de plannen en de begroting voor 2019 bekend. Er zijn veel veranderingen aangekondigd waar ook starters mee te maken krijgen. Zo gaat het belastingstelsel op de schop en wordt de dividendbelasting afgeschaft. 

  Lees het hele artikel op Ikgastarten.nl

 • Financiering is maatwerk

  Financiering is maatwerk

  Finance is een belangrijk onderwerp voor een ondernemer. Voordat je gaat beginnen, is het belangrijk een goede rekensom te maken. Wat ga je omzetten om je kosten te kunnen dekken en je inkomen eruit kunt halen?

 • Symposium Brabant Start 2018 - Ga je mee op reis?

  Symposium Brabant Start 2018 - Ga je mee op reis?

  We vertrekken 1 oktober om 12 uur vanaf het nieuwe Station88 in Tilburg. Onderweg komen we voorbij diverse inspirerende projecten van startersorganisaties. Ook zijn er interessante reizigers aan boord; allen met een groot hart voor het helpen van startende ondernemers. Neem plaats in speciale coupés om met elkaar relevante thema’s te bespreken. Uiteraard is er ook catering aanwezig. 
   

  Klik hier om in te schrijven

 • 5 slimme tips voor ondernemers die willen innoveren

  5 slimme tips voor ondernemers die willen innoveren

  Wat is het eerste waaraan je denkt bij innoveren? De lancering van een nieuwe product of dienst? Dat is in het geval van innovatie vaak het uitgangspunt, maar hier gaat als het goed is een heel proces aan vooraf. Welke stappen moet je als ondernemer zetten om een succesvolle innovatieslag te maken? Lees deze 5 slimme tips voor ondernemers die willen innoveren. 

 • 8 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers

  8 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers

  Ben je van plan een eigen bedrijf te starten? Dan trappel je vast van ongeduld om aan de slag te gaan! Toch is het handig om van tevoren even stil te staan bij eventuele risico’s die je loopt. Want als je nu je risico’s helder in kaart brengt en er passende oplossingen bij bedenkt, kun jij je verder focussen op wat echt belangrijk is. Ondernemen! Belangrijk is om goed in te schatten of je een risico zelf kunt dragen of dat je er misschien beter een verzekering voor kunt afsluiten. Om je op weg te helpen, heeft Ikgestarten.nl de 8 belangrijkste bedrijfsverzekeringen voor je op een riijtje gezet.

 • Recordaantal starters in eerste halfjaar 2018, relatief veel ondernemingen stoppen

  Recordaantal starters in eerste halfjaar 2018, relatief veel ondernemingen stoppen

  De dynamiek in het Nederlandse bedrijfsleven is groot. In het eerste halfjaar zijn niet eerder zoveel ondernemingen gestart (106.602) én gestopt (66.729) als in dezelfde periodes in de afgelopen vijf jaar. Bovendien daalt het aantal faillietverklaringen in het eerste halfjaar met 10% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2017: van 1.682 naar 1.512 per 1 juli 2018. Dat blijkt uit de Bedrijvendynamiek van de Kamer van Koophandel (KVK) over het eerste halfjaar van 2018.

  Het aantal zzp’ers (inclusief parttimers) neemt met 85.021 toe. Daartegenover staan ook 47.865 stoppende zzp’ers (inclusief parttimers). Het mkb blijft in absolute aantallen vrijwel gelijk. Per saldo neemt het aantal ondernemingen in Nederland in het eerste halfjaar met 2,2% toe tot een recordaantal van 1.858.628 ondernemingen. Dit halfjaarlijkse groeipercentage van het aantal ondernemingen is niet het hoogste van de afgelopen vijf jaar. In de eerste halfjaren van 2013 tot en met 2015 was deze groei respectievelijk 2,5%, 2,6% en 2,4%.

 • StartersCentra West-Brabant in woord en beeld

  StartersCentra West-Brabant in woord en beeld

  De StartersCentra West-Brabant presenteren het jaarverslag 2017. Het jaarverslag geeft in woord en beeld de ontwikkelingen en resultaten over 2017 weer, zowel kwantitatief als kwalitatief. Ondernemers en partners delen hun unieke verhaal. En er is er aandacht voor specifieke projecten zoals de Retail Academie en huisvestigingsprojecten waaronder Innovitapark en Workhouse.

 • ‘Ideeën voor bijeenkomsten ontstaan vaak spontaan’

  ‘Ideeën voor bijeenkomsten ontstaan vaak spontaan’

  Ondernemers lopen met hun bedrijf vaak tegen ongeveer dezelfde vragen over bepaalde thema’s aan. OndernemersLift+ organiseert daarom regelmatig netwerkbijeenkomsten en workshops om ondernemers te informeren over bepaalde onderwerpen. ‘Hoe kan ik startende ondernemers helpen? Die vraag zit altijd in mijn achterhoofd’, zegt Marjolein Rojo, teamleider Starterscentrum bij OndernemersLift+.

 • Inspiratieverhaal: ‘Ons belangrijkste doel is om partijen te verbinden’

  Inspiratieverhaal: ‘Ons belangrijkste doel is om partijen te verbinden’

  StartersCentra West-Brabant richt zich sinds 2009 op het ondersteunen en begeleiden starters in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en omgeving. Doel van deze activiteiten is om meer mensen een eigen onderneming te laten starten en deze tot een succes te maken. Koen Oosterwaal, projectleider Brabantse Wal bij StartersCentra West-Brabant, legt uit hoe de organisatie hierbij te werk gaat.

 • Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  De regio Eindhoven staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve hightech bedrijven. Maar daarnaast telt deze regio ook veel reguliere bedrijven die niet actief zijn in de technologie. Tot voor kort was onduidelijk waar deze ondernemers zoal terecht konden met hun vragen. Daarom heeft bedrijfskunde MER-student Mathijs Leenen van Fontys Hogescholen, in opdracht van de gemeente Eindhoven en Kamer van Koophandel, onderzoek gedaan naar startersorganisaties zonder winstoogmerk in Zuidoost-Brabant.

  Mathijs presenteerde zijn onderzoek tijdens het event ‘Ontmoeten, elkaar vinden en verbinden’ bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Dit event werd georganiseerd door gemeente Eindhoven, Brabant Start en MKB Doorstart, in samenwerking met Kamer van Koophandel, Zelfstandigenloket Eindhoven en Provincie Noord-Brabant. “In totaal zijn er in de regio Eindhoven zo’n twintig initiatieven zonder winstoogmerk actief, waar startende ondernemers met het grootste deel van hun vragen terecht kunnen”, aldus Leenen. “Het doorverwijzen van de juiste vraag naar het juiste initiatief zorgt ervoor dat ook deze starters geholpen worden.”

 • Digitale tools bieden starters een steun in de rug

  Naast persoonlijke contacten met starters maken startersorganisaties steeds meer gebruik van digitale tools om beginnende ondernemers te helpen en ondersteunen. Tijdens de kennisworkshop 'Help je klanten met digitale tools' van Brabant Start in Veghel gaven diverse professionals op 10 mei uitleg over de mogelijkheden en toepassingen van digitale tools.

  Eén van de organisaties die doelbewust heeft gekozen voor 'digital first' is de Kamer van Koophandel (KvK). 'In 2012 hebben wij vanuit de overheid de opdracht gekregen om landelijk één organisatie te vormen', vertelt Gé Gijsen, e-adviseur ondernemersondersteuning bij KvK Nederland. 'Tot die tijd hadden wij een groot aantal regionale afdelingen. Inmiddels telt de KvK nog vijf fysieke ondernemerspleinen in vijf regio's. Daarnaast bieden we een groot aantal diensten en informatie digitaal aan.

 • ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  De Ondernemerscafés die Startersmarktplaats Veghel-Uden-Schijndel drie keer per jaar houdt, zijn al enkele jaren erg succesvol. Tijdens deze informele bijeenkomsten, die toegankelijk zijn voor zowel startende als bestaande ondernemers, worden uiteenlopende onderwerpen besproken die interessant zijn voor (startende) ondernemers.

 • Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Hoe wordt een starter een groeiondernemer? Dat was één van de vragen die aan bod kwam tijdens de bijeenkomst ‘Samen voor starters in West-Brabant’ op 23 november georganiseerd door Brabant Start. Tientallen vertegenwoordigers van gemeenten en startersinitiatieven leverden allemaal een bijdrage aan deze bijeenkomst in het kantoor van Rabobank West-Brabant Noord in Etten-Leur.

 • Win-winsituaties bij kennisworkshop: Leer van je klant én elkaar!

  Win-winsituaties bij kennisworkshop: Leer van je klant én elkaar!

  In het Ondernemershuis in Tilburg hebben op 3 november zo’n dertig vertegenwoordigers van startersinitiatieven (organisaties die starters begeleiden) de kennisworkshop ‘Leer van je klant én elkaar!’ bezocht.

  Tijdens deze bijeenkomst vertelden startende ondernemers Jorinde van ‘t Zelfde (La Même Chose), Richard Bergmans (Briter) en Daphne Stet (Kantoorhelden) over de startperiode van hun eigen onderneming. Daarbij werd ook de rol van startersinitiatieven uitgebreid besproken.