Nieuws

Lees hier de laatste nieuwsberichten van Brabant Start.

 • Voorinschrijving Groeiprogramma 2019

  Voorinschrijving Groeiprogramma 2019

  In 2019 starten de StartersCentra West-Brabant met een Groeiprogramma speciaal voor ondernemers die al enkele jaren bezig zijn en een volgende stap willen zetten. Het programma bestaat uit inspiratiesessies en een training. Je kunt je nu alvast aanmelden. Voordeel is dat je dan als eerste op de hoogte wordt gebracht en ook als eerste de mogelijkheid krijgt om deel te nemen.

 • BB Bouwmarkten winnaar van de Roosendaal Business Award 2018

  BB Bouwmarkten winnaar van de Roosendaal Business Award 2018

  De Roosendaal Business Award is dit jaar gewonnen door BB Bouwmarkten (Praxis) aan de Laan van België. De prijs werd in ontvangst genomen door directieleden Jan van Pul en Babice van de Ven.

 • ‘Startersorganisaties willen van elkaar leren’

  ‘Startersorganisaties willen van elkaar leren’

  Het is positief gesteld met het startersklimaat in Brabant, maar in een aantal regio’s is zeker nog ruimte voor verbetering. Dat is één van de belangrijkste constateringen bij het Brabant Start Symposium dat op 1 oktober is gehouden in het nieuwe Station88 in Tilburg.

 • Brabant Start: Finding the next stars!

  Brabant Start: Finding the next stars!

  Het is belangrijk om te investeren starters. Door in de breedte te investeren kan het toptalent van morgen gevonden worden. 
  In onderstaande filmpje laten we je zien waarom. 

   

 • 9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

  9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

  Als startende ondernemer investeer je vaak veel geld in je bedrijf. Gelukkig steunt de overheid starters door middel van financiële voordelen. Een overzicht van de bekendste startersregelingen: 9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

 • MSD en OL+ stimuleren ondernemerschap in de regio Oss

  MSD en OL+ stimuleren ondernemerschap in de regio Oss

  Met financiële ondersteuning van MSD heeft OL+ in de afgelopen jaren het ondernemerschap in de regio Oss gestimuleerd. OL+ helpt in Noordoost-Brabant startende en groeiende ondernemers bij het lanceren en uitbouwen van hun bedrijf. OL+ biedt starters coachingstrajecten, expertise en workshops aan tegen zeer interessante voorwaarden, evenals huisvesting in onze Incubator Maakstad Oss in Dome-X. Daarnaast biedt OL+ financiële support in de vorm van startersleningen of begeleiding bij het vinden van andere financieringen.

 • De Klant centraal op 7 manieren

  De Klant centraal op 7 manieren

  Een super enthousiaste klant. Dat krijg je alleen als álles klopt: het juiste aanbod, de juiste commerciële aanpak en een goede bedrijfsvoering. Pas dan heb je grotere kans dat je je klant een wauw-beleving bezorgt. Om dat voor elkaar te krijgen onderscheid de Kamer van Koophandel 7 succesfactoren. Benieuwd welke? Download het gratis e-book en ga ook voor die wauw-factor. Dit e-book helpt je op weg met concrete informatie, tips van experts en heel veel praktijkvoorbeelden.

  Klik hier om te downloaden.

 • Prinsjesdag 2018: dit zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers

  Prinsjesdag 2018: dit zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers

  Het kabinet-Rutte III maakte op Prinsjesdag 2018 de plannen en de begroting voor 2019 bekend. Er zijn veel veranderingen aangekondigd waar ook starters mee te maken krijgen. Zo gaat het belastingstelsel op de schop en wordt de dividendbelasting afgeschaft. 

  Lees het hele artikel op Ikgastarten.nl

 • Financiering is maatwerk

  Financiering is maatwerk

  Finance is een belangrijk onderwerp voor een ondernemer. Voordat je gaat beginnen, is het belangrijk een goede rekensom te maken. Wat ga je omzetten om je kosten te kunnen dekken en je inkomen eruit kunt halen?

 • Symposium Brabant Start 2018 - Ga je mee op reis?

  Symposium Brabant Start 2018 - Ga je mee op reis?

  We vertrekken 1 oktober om 12 uur vanaf het nieuwe Station88 in Tilburg. Onderweg komen we voorbij diverse inspirerende projecten van startersorganisaties. Ook zijn er interessante reizigers aan boord; allen met een groot hart voor het helpen van startende ondernemers. Neem plaats in speciale coupés om met elkaar relevante thema’s te bespreken. Uiteraard is er ook catering aanwezig. 
   

  Klik hier om in te schrijven

 • 5 slimme tips voor ondernemers die willen innoveren

  5 slimme tips voor ondernemers die willen innoveren

  Wat is het eerste waaraan je denkt bij innoveren? De lancering van een nieuwe product of dienst? Dat is in het geval van innovatie vaak het uitgangspunt, maar hier gaat als het goed is een heel proces aan vooraf. Welke stappen moet je als ondernemer zetten om een succesvolle innovatieslag te maken? Lees deze 5 slimme tips voor ondernemers die willen innoveren. 

 • 8 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers

  8 bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers

  Ben je van plan een eigen bedrijf te starten? Dan trappel je vast van ongeduld om aan de slag te gaan! Toch is het handig om van tevoren even stil te staan bij eventuele risico’s die je loopt. Want als je nu je risico’s helder in kaart brengt en er passende oplossingen bij bedenkt, kun jij je verder focussen op wat echt belangrijk is. Ondernemen! Belangrijk is om goed in te schatten of je een risico zelf kunt dragen of dat je er misschien beter een verzekering voor kunt afsluiten. Om je op weg te helpen, heeft Ikgestarten.nl de 8 belangrijkste bedrijfsverzekeringen voor je op een riijtje gezet.

 • Recordaantal starters in eerste halfjaar 2018, relatief veel ondernemingen stoppen

  Recordaantal starters in eerste halfjaar 2018, relatief veel ondernemingen stoppen

  De dynamiek in het Nederlandse bedrijfsleven is groot. In het eerste halfjaar zijn niet eerder zoveel ondernemingen gestart (106.602) én gestopt (66.729) als in dezelfde periodes in de afgelopen vijf jaar. Bovendien daalt het aantal faillietverklaringen in het eerste halfjaar met 10% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2017: van 1.682 naar 1.512 per 1 juli 2018. Dat blijkt uit de Bedrijvendynamiek van de Kamer van Koophandel (KVK) over het eerste halfjaar van 2018.

  Het aantal zzp’ers (inclusief parttimers) neemt met 85.021 toe. Daartegenover staan ook 47.865 stoppende zzp’ers (inclusief parttimers). Het mkb blijft in absolute aantallen vrijwel gelijk. Per saldo neemt het aantal ondernemingen in Nederland in het eerste halfjaar met 2,2% toe tot een recordaantal van 1.858.628 ondernemingen. Dit halfjaarlijkse groeipercentage van het aantal ondernemingen is niet het hoogste van de afgelopen vijf jaar. In de eerste halfjaren van 2013 tot en met 2015 was deze groei respectievelijk 2,5%, 2,6% en 2,4%.

 • Winnaar JOST Starterstrofee bekend

  Winnaar JOST Starterstrofee bekend

  Op 26 juni rond 19:00 uur steeg de spanning in het Willem II Stadion, voor de tiende editie van de JOST Starterstrofee.

  De vijf finalisten (BabyDragen.eu, Broodje per Centimeter, Saar aan Huis, Teamwise, Visualitys) presenteerden zich eerst middels een prachtige bedrijfsvideo en een strakke pitch van één minuut. Na de pitch stemde zowel jury als publiek op hun favoriet. Hieruit kwamen drie superfinalisten naar voren, die door de jury met scherpe vragen iedereen nog eens goed aan de tand gevoeld werden.

 • StartersCentra West-Brabant in woord en beeld

  StartersCentra West-Brabant in woord en beeld

  De StartersCentra West-Brabant presenteren het jaarverslag 2017. Het jaarverslag geeft in woord en beeld de ontwikkelingen en resultaten over 2017 weer, zowel kwantitatief als kwalitatief. Ondernemers en partners delen hun unieke verhaal. En er is er aandacht voor specifieke projecten zoals de Retail Academie en huisvestigingsprojecten waaronder Innovitapark en Workhouse.

 • FNV: schrappen zzp-aftrek geen halszaak meer

  FNV: schrappen zzp-aftrek geen halszaak meer

  De FNV ziet afschaffing van de zelfstandigenaftrek niet langer als eerste vereiste om de positie van vaste werknemers op de arbeidsmarkt ten opzichte van zzp'ers te versterken. Zonder het van de daken te schreeuwen, heeft de grootste vakbond van Nederland zijn harde standpunt, dat veel zzp'ers tegen de haren instreek omdat zij daarmee een belastingvoordeel zouden kwijtraken, bijgesteld.

 • Resultaten belactie Brabant Start

  Resultaten belactie Brabant Start

  De afgelopen periode heeft Brabant Start bijna 20 startersorganisaties telefonisch benaderd met de vraag om onder andere input te geven bij de vraag: 'Waar kan Brabant Start jullie de komende 2 jaar nog bij helpen?"
  Naar aanleiding van de gegeven input heeft Brabant Start haar drie speerpunten verder aangescherpt.

 • Startup programma Braventure gestart

  Startup programma Braventure gestart

  Op donderdag 21 juni is het nieuwe Brabantse startupprogarmma Braventure officieel van start gegaan. 

  De twee Brabantse universiteiten, vier Brabantse hogescholen, de provincie Noord-Brabant en alle regionale ontwikkelingsmaatschappijen slaan de handen ineen om kansrijke Brabantse start-ups te ondersteunen.

  Braventure biedt start-ups naast begeleiding ook toegang tot financiering. Eén van de financieringsmogelijkheden waarnaar het programma kan doorverwijzen, is het nieuwe Brabant Startup Fonds (BSF). De provincie Noord-Brabant heeft het fonds opgericht en gevuld met €10 miljoen voor het verstrekken van leningen.

 • ‘Ideeën voor bijeenkomsten ontstaan vaak spontaan’

  ‘Ideeën voor bijeenkomsten ontstaan vaak spontaan’

  Ondernemers lopen met hun bedrijf vaak tegen ongeveer dezelfde vragen over bepaalde thema’s aan. OndernemersLift+ organiseert daarom regelmatig netwerkbijeenkomsten en workshops om ondernemers te informeren over bepaalde onderwerpen. ‘Hoe kan ik startende ondernemers helpen? Die vraag zit altijd in mijn achterhoofd’, zegt Marjolein Rojo, teamleider Starterscentrum bij OndernemersLift+.

 • Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

  Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

  Bij een eigen bedrijf starten komt veel kijken. In het overzicht dat is opgesteld door de Kamer van Koophandel vind je de 10 belangrijkste stappen. Sommige van deze stappen kun je gelijktijdig uitvoeren. 

  Download hier de uitgebreide checklist (PDF)

 • Winnaars Rabobank West-Brabantse Startersprijs 2018

  Winnaars Rabobank West-Brabantse Startersprijs 2018

  Op woensdag 20 juni organiseerde Starterscentra West-Brabant de uitreiking van de Rabobank West-Brabantse Startersprijs 2018 in Roosendaal. Uit de acht genomineerden vanuit de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht, werd Lyfter als winnaar gekozen. Olcay Gulsen reikte de prijs uit samen met wethouder Cees Lok.

   

   

 • Welke regels veranderen voor starters per 1 juli

  Welke regels veranderen voor starters per 1 juli

  Ondernemers krijgen vanaf 1 juli 2018 te maken met nieuwe wetten en regels. Welke zijn voor starters van belang? De belangrijkste wetswijzigingen per 1 juli op een rij:

  1. Nieuwe wettelijke regels voor pakketreizen en andere reisdiensten
  2. Wettelijke verplichting gasaansluiting vervalt
  3. Nieuwe regel administratie kinderopvang
  4. Niet alle VOG's meer geldig voor inschrijving Personenregister kinderopvang

  Ook belangrijk: AVG, nieuwe pricaywetgeving die op 25 mei jl is ingegaan.

 • Minder dan 20% zelfstandigen verzekert zich tegen arbeidsongeschiktheid

  Minder dan 20% zelfstandigen verzekert zich tegen arbeidsongeschiktheid

  Nog niet 1 op de 5 zzp’ers heeft tegenwoordig nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering, meldt het CBS.

 • Inspiratieverhaal: ‘Ons belangrijkste doel is om partijen te verbinden’

  Inspiratieverhaal: ‘Ons belangrijkste doel is om partijen te verbinden’

  StartersCentra West-Brabant richt zich sinds 2009 op het ondersteunen en begeleiden starters in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en omgeving. Doel van deze activiteiten is om meer mensen een eigen onderneming te laten starten en deze tot een succes te maken. Koen Oosterwaal, projectleider Brabantse Wal bij StartersCentra West-Brabant, legt uit hoe de organisatie hierbij te werk gaat.

 • Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  De regio Eindhoven staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve hightech bedrijven. Maar daarnaast telt deze regio ook veel reguliere bedrijven die niet actief zijn in de technologie. Tot voor kort was onduidelijk waar deze ondernemers zoal terecht konden met hun vragen. Daarom heeft bedrijfskunde MER-student Mathijs Leenen van Fontys Hogescholen, in opdracht van de gemeente Eindhoven en Kamer van Koophandel, onderzoek gedaan naar startersorganisaties zonder winstoogmerk in Zuidoost-Brabant.

  Mathijs presenteerde zijn onderzoek tijdens het event ‘Ontmoeten, elkaar vinden en verbinden’ bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Dit event werd georganiseerd door gemeente Eindhoven, Brabant Start en MKB Doorstart, in samenwerking met Kamer van Koophandel, Zelfstandigenloket Eindhoven en Provincie Noord-Brabant. “In totaal zijn er in de regio Eindhoven zo’n twintig initiatieven zonder winstoogmerk actief, waar startende ondernemers met het grootste deel van hun vragen terecht kunnen”, aldus Leenen. “Het doorverwijzen van de juiste vraag naar het juiste initiatief zorgt ervoor dat ook deze starters geholpen worden.”

 • Digitale tools bieden starters een steun in de rug

  Naast persoonlijke contacten met starters maken startersorganisaties steeds meer gebruik van digitale tools om beginnende ondernemers te helpen en ondersteunen. Tijdens de kennisworkshop 'Help je klanten met digitale tools' van Brabant Start in Veghel gaven diverse professionals op 10 mei uitleg over de mogelijkheden en toepassingen van digitale tools.

  Eén van de organisaties die doelbewust heeft gekozen voor 'digital first' is de Kamer van Koophandel (KvK). 'In 2012 hebben wij vanuit de overheid de opdracht gekregen om landelijk één organisatie te vormen', vertelt Gé Gijsen, e-adviseur ondernemersondersteuning bij KvK Nederland. 'Tot die tijd hadden wij een groot aantal regionale afdelingen. Inmiddels telt de KvK nog vijf fysieke ondernemerspleinen in vijf regio's. Daarnaast bieden we een groot aantal diensten en informatie digitaal aan.

 • ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  De Ondernemerscafés die Startersmarktplaats Veghel-Uden-Schijndel drie keer per jaar houdt, zijn al enkele jaren erg succesvol. Tijdens deze informele bijeenkomsten, die toegankelijk zijn voor zowel startende als bestaande ondernemers, worden uiteenlopende onderwerpen besproken die interessant zijn voor (startende) ondernemers.

 • Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Hoe wordt een starter een groeiondernemer? Dat was één van de vragen die aan bod kwam tijdens de bijeenkomst ‘Samen voor starters in West-Brabant’ op 23 november georganiseerd door Brabant Start. Tientallen vertegenwoordigers van gemeenten en startersinitiatieven leverden allemaal een bijdrage aan deze bijeenkomst in het kantoor van Rabobank West-Brabant Noord in Etten-Leur.

 • Win-winsituaties bij kennisworkshop: Leer van je klant én elkaar!

  Win-winsituaties bij kennisworkshop: Leer van je klant én elkaar!

  In het Ondernemershuis in Tilburg hebben op 3 november zo’n dertig vertegenwoordigers van startersinitiatieven (organisaties die starters begeleiden) de kennisworkshop ‘Leer van je klant én elkaar!’ bezocht.

  Tijdens deze bijeenkomst vertelden startende ondernemers Jorinde van ‘t Zelfde (La Même Chose), Richard Bergmans (Briter) en Daphne Stet (Kantoorhelden) over de startperiode van hun eigen onderneming. Daarbij werd ook de rol van startersinitiatieven uitgebreid besproken.

 • Veel positieve energie bij eerste Regiobijeenkomst in Veghel

  Veel positieve energie bij eerste Regiobijeenkomst in Veghel

  De eerste regiobijeenkomst van Brabant Start op 20 oktober in De Verspillingsfabriek in Veghel is succesvol verlopen. Met diverse nieuwe contacten en veel positieve energie keerden de vertegenwoordigers van de verschillende startersinitiatieven uit Noord-Brabant na de interactieve bijeenkomst huiswaarts.