Nieuws

Lees hier de laatste nieuwsberichten van Brabant Start.

 • ’Eén basisverzekering voor alle werkenden’

  ’Eén basisverzekering voor alle werkenden’

  Werkenden moeten bij volledige arbeidsongeschiktheid kunnen terugvallen op één basisverzekering. Het gaat daarbij om mensen die jaarlijks minimaal 1225 uur werken. Dat schrijven meer dan twintig zzp-organisaties in een brief aan minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

 • De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas

  De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas

  Met het Business Model Canvas maak je een ondernemingsplan in een A4. Je brengt je bedrijfsplan overzichtelijk in kaart met 9 bouwstenen. Daarin beschrijf je jouw bedrijf en bijvoorbeeld het verdienmodel, de toegevoegde waarde, klanten, relaties en leveranciers.

 • Derde editie Groei-Ondernemers-Challenge zorgt voor 78 banen!

  Derde editie Groei-Ondernemers-Challenge zorgt voor 78 banen!

  De derde editie van de Groei Ondernemers Challenge in Breda heeft in een jaar tijd 78 banen, stages en opdrachten opgeleverd. Een ambitieuze groep van 10 talentvolle Bredase ondernemers is in dit bijzondere programma gecoacht op een snelle en toekomstbestendige groei van hun bedrijf. De drie edities hebben bij elkaar 219 mensen aan werk geholpen.

 • De jaarrekening komt er weer aan: Waar moet je op letten?

  De jaarrekening komt er weer aan: Waar moet je op letten?

  Het opstellen van een jaarrekening is voor ondernemers met bepaalde rechtsvormen (of hun accountants) verplichte kost. In deze checklist lees je wat hierbij komt kijken.

 • Startersvoorlichter Belastingdienst en Freelancer van het jaar delen tips voor een goede administratie

  Startersvoorlichter Belastingdienst en Freelancer van het jaar delen tips voor een goede administratie

  Als ondernemer komt er een hoop op je af, waaronder het regelen van je belastingzaken. Een goede administratie is essentieel. Je legt hiermee niet alleen vast wat er in je onderneming gebeurt, je voldoet ook aan wettelijke verplichtingen en je hebt op ieder moment zicht op hoe het met je onderneming gaat. Daarnaast helpt het je bij het doen van de belastingaangiften. Wat is een goede administratie? Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter van de Belastingdienst, en ‘Freelancer van het jaar 2018’ Britt van Smeerdijk delen hun tips en ervaringen.

 • Vergroot de winkans van je offerte

  Vergroot de winkans van je offerte

  Als een potentiële opdrachtgever je vraagt om een offerte te maken, denk je kans te maken op een opdracht. Hoe weet je of je daadwerkelijk kans maakt? En hoe zorg je dat jouw offerte eruit springt zodat jij er met de opdracht vandoor gaat?

 • Ondernemen in 2020: Dit verandert er!

  Ondernemen in 2020: Dit verandert er!

  Van de verlaging van de zelfstandigenaftrek tot de nieuwe kleineondernemersregeling: ook in 2020 voert de overheid weer nieuwe wetswijzigingen door. Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers per 1 januari 2020.

 • Hoe is het met de wet DBA?

  Hoe is het met de wet DBA?

  De wet DBA voldeed niet, maar geldt nog steeds. Inmiddels is een voorstel voor nieuwe wetgeving gepubliceerd. Tot 9 december kun je reageren. De eerder opgeschorte handhaving bij opdrachtgevers is weer opgepakt.

 • ZZP Boost ontwikkeld app voor zzp'ers in Noordoost-Brabant

  ZZP Boost ontwikkeld app voor zzp'ers in Noordoost-Brabant

  ZZP BOOST heeft een app ontwikkeld voor zzp'ers in de regio Noord-Brabant. Deze app geeft ZZP'ers meer inzicht in jezelf en jouw bedrijf. Meer informatie en de app downloaden kan via de site van ZZP BOOST.

 • 9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

  9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

  Als startende ondernemer heb je vaak geld nodig. Laat je een handje helpen door de overheid. Dit zijn de bekendste startersregelingen en subsidies voor startende ondernemers met ambitie. 

 • Co-creatie versnelt innovatie

  Co-creatie versnelt innovatie

  Ondernemers zijn soms geneigd om achter gesloten deuren aan hun innovaties te werken. Je loopt dan risico om te blijven hangen in vaste patronen, met als resultaat meer van hetzelfde. Co-creatie maakt het innovatieproces open en toegankelijk. Het is een manier van samenwerken die leidt tot innovatieve producten en diensten, die ook nog eens continu en sneller worden doorontwikkeld. Wat is het en hoe ga je ermee aan de slag?
   

 • 'Alleen met een goed ecosysteem kunnen bedrijven verder groeien'

  'Alleen met een goed ecosysteem kunnen bedrijven verder groeien'

  ‘Het is goed dat startersorganisaties samenwerken. Want startende ondernemers hebben een ecosysteem nodig, waar zij terecht kunnen met vragen.’ Het zijn woorden van Daan Weddepohl, oprichter van Peerby. Deze start-up ondernemer benadrukte tijdens ‘Brabant Start inspires’ in De Tussentijd in Breda nog maar eens het belang van een sterk ecosysteem voor startende ondernemers.

 • Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in 7 vragen uitgelegd

  Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in 7 vragen uitgelegd

  De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) komt eraan. De overheid wil hiermee flexwerken minder interessant maken en ervoor zorgen dat meer mensen een vast contract krijgen. Dit is wat je als starter kunt verwachten van deze nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans.

 • Brabant Start reikt vouchers uit aan startersorganisaties

  Brabant Start reikt vouchers uit aan startersorganisaties

  De startersorganisaties Startersnetwerk Meierijstad, Helmond Start, Agency for Ambition uit Eindhoven en Misfits uit Uden hebben tijdens Brabant Start Inspires in Breda allemaal een voucher ter waarde van 15.000 euro ontvangen. “Met de vouchers bieden we deze vier startersinitiatieven de kans om zich in de komende jaren verder te ontwikkelen”, zegt voorzitter Ria Hilhorst van Brabant Start. 

 • Een bedrijf overnemen in 4 stappen

  Een bedrijf overnemen in 4 stappen

  Sommige starters gaan ervan uit dat ze zelf een bedrijf moeten oprichten. Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals een bedrijfsovername. In dit artikel beschrijven we de verschillende fases van een bedrijfsovername: een bedrijf overnemen in 4 stappen.

 • Knippen, plakken en failliet gaan

  Knippen, plakken en failliet gaan

  Je nieuwe webpagina is bijna klaar. Nu nog even opfleuren met een mooie foto. Je hebt weinig tijd of geen zin om kosten te maken voor een professionele foto. Dan maar snel een foto van internet plukken. Herkenbaar voor je? Het knippen en plakken van foto’s van internet voor je bedrijfswebsite is minder onschuldig dan je denkt.

 • Recordaantal startende ondernemers 2019

  Recordaantal startende ondernemers 2019

  Het starten van een onderneming wordt steeds populairder. In de eerste negen maanden van 2019 hebben maar liefst 161.076 mensen een bedrijf opgericht. Dit is 11% meer dan in dezelfde periode in 2018.

 • Belastingdienst: 20 november deadline aanmelden vernieuwde kleineondernemersregeling

  Belastingdienst: 20 november deadline aanmelden vernieuwde kleineondernemersregeling

  Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers en organisaties met een omzet tot en met € 20.000 gebruikmaken van de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR). Hiermee worden zij vrijgesteld van de btw en hoeven ze geen btw-aangifte meer te doen. Ondernemers en organisaties die in aanmerking komen voor de regeling kunnen zelf kiezen of zij eraan deelnemen. Wanneer ondernemers per 1 januari 2020 gebruik willen maken van de KOR maken zij dit uiterlijk 20 november 2019 kenbaar aan de Belastingdienst.

 • Schrijf een killer elevator pitch

  Schrijf een killer elevator pitch

  Met een goeie pitch haal je die klant sneller binnen. Deze tips helpen je op weg, gebruik jij bijvoorbeeld de 3 p's al? Bekijk ook de video van 'PitchQueen' Nathalie Mangelaars.

 • 5 grote voordelen van zzp’er zijn

  5 grote voordelen van zzp’er zijn

  'Voor jezelf beginnen' is een bekende toekomstdroom: veel Nederlanders zien zichzelf ooit een bedrijf starten. Steeds meer mensen wagen ook daadwerkelijk de sprong naar het ondernemerschap. Maar wat maakt werken als zzp'er nou zo leuk?

 • Prinsjesdag 2019: Dit verandert er voor ondernemers

  Prinsjesdag 2019: Dit verandert er voor ondernemers

  Voor het zevende jaar op rij verwacht de regering economische groei in 2020. Profiteert jouw bedrijf daar ook van? Je leest het in dit overzicht, met 6 belangrijke Prinsjesdag-maatregelen voor starters, zzp'ers en mkb'ers.

  We zetten de meest relevante veranderingen voor jouw bedrijf op een rijtje:

  • Zelfstandigenaftrek omlaag
  • Vennootschapsbelasting daalt minder hard
  • Extra geld voor startups
  • WBSO voor innovatie en onderzoek
  • Btw-regels EU worden simpeler
  • Kerstpakket onbelast
 • 9 tips om onbetaald hoger in Google te komen

  9 tips om onbetaald hoger in Google te komen

  Vinden klanten jouw website gemakkelijk via een zoekmachine als Google, Yahoo of Bing? Of kan dit beter? Overweeg dan de inzet van SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) om jouw bedrijf sneller en beter vindbaar te maken via een zoekmachine.

 • Nieuwe privcaywet ePV: dit betekent het voor starters

  Nieuwe privcaywet ePV: dit betekent het voor starters

  Er komt een Europese ePrivacy Verordering. Hoewel nog niet alle details van deze nieuwe privacywet bekend zijn, heeft de zogeheten ePV straks wel degelijk gevolgen voor de manier waarop je met de bezoekers van je website omgaat. 

 • Brabant Start: Finding the next stars!

  Brabant Start: Finding the next stars!

  Het is belangrijk om te investeren starters. Door in de breedte te investeren kan het toptalent van morgen gevonden worden. 
  In onderstaande filmpje laten we je zien waarom. 

   

 • 7 verzekeringen voor startende ondernemers

  7 verzekeringen voor startende ondernemers

  Welke verzekeringen zijn belangrijk voor starters? Veel beginnende ondernemers raken de kluts kwijt door het grote aanbod van verzekeringen. Herkenbaar? Wij zetten voor jou op een rij welke verzekeringen het meest gekozen worden door startende ondernemers.

 • KW1C lanceert nieuwe opleiding voor startende ondernemers

  KW1C lanceert nieuwe opleiding voor startende ondernemers

  In één jaar een eigen bedrijf opzetten én een mbo-niveau 4 diploma halen. Dat is het doel van de nieuwe Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)-opleiding Vakman-Ondernemer, die in het nieuwe schooljaar van start gaat op het Koning Willem I College (KW1C) in ‘s-Hertogenbosch.

 • 4 slimme tips om te besparen op je AOV

  4 slimme tips om te besparen op je AOV

  Een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet te betalen? Dat denken veel startende ondernemers. Driekwart van de ondernemers sluit om die reden geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Zij kennen vast niet onze slimme tips waarmee je flink op je premie voor je AOV kunt besparen.

 • Weet jij hoe groot jouw financiële buffer moet zijn?

  Weet jij hoe groot jouw financiële buffer moet zijn?

  Nederlanders staat bekend als een zuinig volkje, dus zou je verwachten dat we allemaal lekker ons geld oppotten. Dat geldt zeker voor de oudere generatie, die met verstandig sparen is opgegroeid. Maar niet zozeer voor de Millenials.

  Uit een onderzoek van de Rabobank blijkt dat ruim eenderde van de Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar minder dan 3.000 euro spaargeld heeft. En dat sparen doen we overigens voor de komende vijf jaar. Sparen voor de lange termijn zoals voor ons pensioen vinden we lastiger. Hoe zit het eigenlijk met het spaarpotje van zzp’ers? 

 • Routekaart naar succes: een strak plan

  Routekaart naar succes: een strak plan

  Dwing jezelf om een stip op de horizon te zetten: waar sta je over vijf jaar? Heeft jouw merk dan de markt op zijn kop gezet? Heb je 100.000 producten verkocht? Hoe ziet succes er volgens jou uit?

 • SMART-doelstellingen bepalen doe je zo

  SMART-doelstellingen bepalen doe je zo

  Met SMART-doelstellingen maak je je ambities en ideeën concreet. Zo weet je precies wat je wilt bereiken en krijgt jouw bedrijf een vliegende start. Maar hoe pas je SMART op de juiste manier toe?

 • Checklist naheffingsaanslag BTW helpt ondernemers

  Checklist naheffingsaanslag BTW helpt ondernemers

  Het afgelopen kwartaal misten ca. 64.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en bijbehorende betaling te doen. Dit is zonde, want wie de deadline heeft gemist, ontvangt een dezer dagen een naheffingsaanslag, veelal met boete. Vooral startende ondernemers zijn nog niet gewend aan de terugkerende btw-aangifte. Om ondernemers te helpen, biedt de Belastingdienst de checklist naheffingsaanslag. Daarmee controleren zij in drie stappen of de naheffingsaanslag klopt en welke actie nodig is.

 • Acquisitie plegen, hoe doe je dat?

  Acquisitie plegen, hoe doe je dat?

  Klanten vinden lastig? Acquisitie is ook best spannend, maar iedereen kan leren verkopen. Je hoeft ook niet direct een onbekende te bellen, we maken een onderscheid tussen koude acquisitie en warme acquisitie.

 • Prijsafspraken maken met andere zelfstandigen is toegestaan

  Prijsafspraken maken met andere zelfstandigen is toegestaan

  Je mag als zelfstandige straks samen met andere zzp’ers afspraken maken over jullie beloning. Zo kun je met elkaar hogere tarieven afdwingen. De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat dit toestaan. De FNV is hier blij mee. 

 • Ondernemerschap vanuit de WW

  Ondernemerschap vanuit de WW

  In de periode 2011-2016 startten per jaar gemiddeld 44.000 mensen naast of kort na een WW-uitkering als ondernemer. Een kwart van hen maakt gebruik van de startersregeling. De rest onderneemt op basis van de urenverrekening naast de WW of start pas na beëindigen van de WW met zelfstandige werkzaamheden.

 • Personal branding, een must om je te onderscheiden

  Personal branding, een must om je te onderscheiden

  Wat doet een potentiële opdrachtgever of nieuwe relatie voordat hij met je in zee gaat? Hij zoekt eerst op internet naar informatie over jou en je bedrijf. Wat komt hij tegen? Jouw online identiteit. Past deze informatie wel bij wat je wilt uitstralen?

 • Wat heeft Eindhoven starters te bieden?

  Wat heeft Eindhoven starters te bieden?

  Een lekkend dak repareer je als de zon schijnt. Om dezelfde reden investeer je juist tijdens een hoogconjunctuur in versterking van de economische structuur. Bijvoorbeeld in het klimaat voor starters. Hoe meer starters, hoe vitaler de economie. Hoe zit dat in Eindhoven? Wat heeft die stad starters te bieden? Op 3 juni 2019 bracht Brabant Start in het Microlab in Eindhoven een aantal stakeholders samen om aan elkaar te snuffelen en te speuren naar leemtes en overlap in het aanbod.

 • Community biedt jonge ondernemers mogelijkheid om te leren van elkaar

  Community biedt jonge ondernemers mogelijkheid om te leren van elkaar

  Waar traditionele bedrijven nog vaak streven naar maximale winstgevendheid, geloven veel jonge ondernemers steeds meer in de kracht van netwerken en samenwerking. Startende ondernemers Daan van Oploo en Jeffrey Goossens van YHEP! Media hebben daarom samen met business developer Bart Hermsen van OndernemersLift+ het initiatief genomen om een community te gaan bouwen voor jonge starters die actief zijn in media, content en branding.

 • Waarom veel mensen geen ondernemer durven te worden 

  Waarom veel mensen geen ondernemer durven te worden 

  Ondernemerschap draait slechts om 3 dingen, maar waarom durven dan toch veel mensen niet te ondernemen? 

  Hoe komt het dat mensen, ondanks een uitstekend concept, toch de volgende stap naar het ondernemerschap niet durven te maken? Bekijk het inspirerende filmpje over dit onderwerp van Business Coach en ondernemer Farid Darkaoui hier!

 • 7 tips voor een goed marketingplan

  7 tips voor een goed marketingplan

  Jouw product of dienst goed in de markt zetten? Maak een marketingplan met slimme doelen en concrete, meetbare acties. Met deze zeven tips staat je plan als een huis.

 • Kleine ondernemersregeling verandert

  Kleine ondernemersregeling verandert

  De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft.

 • ‘Startersorganisaties willen van elkaar leren’

  ‘Startersorganisaties willen van elkaar leren’

  Het is positief gesteld met het startersklimaat in Brabant, maar in een aantal regio’s is zeker nog ruimte voor verbetering. Dat is één van de belangrijkste constateringen bij het Brabant Start Symposium dat op 1 oktober is gehouden in het nieuwe Station88 in Tilburg.

 • StartersCentra West-Brabant in woord en beeld

  StartersCentra West-Brabant in woord en beeld

  De StartersCentra West-Brabant presenteren het jaarverslag 2017. Het jaarverslag geeft in woord en beeld de ontwikkelingen en resultaten over 2017 weer, zowel kwantitatief als kwalitatief. Ondernemers en partners delen hun unieke verhaal. En er is er aandacht voor specifieke projecten zoals de Retail Academie en huisvestigingsprojecten waaronder Innovitapark en Workhouse.

 • Resultaten belactie Brabant Start

  Resultaten belactie Brabant Start

  De afgelopen periode heeft Brabant Start bijna 20 startersorganisaties telefonisch benaderd met de vraag om onder andere input te geven bij de vraag: 'Waar kan Brabant Start jullie de komende 2 jaar nog bij helpen?"
  Naar aanleiding van de gegeven input heeft Brabant Start haar drie speerpunten verder aangescherpt.

 • ‘Ideeën voor bijeenkomsten ontstaan vaak spontaan’

  ‘Ideeën voor bijeenkomsten ontstaan vaak spontaan’

  Ondernemers lopen met hun bedrijf vaak tegen ongeveer dezelfde vragen over bepaalde thema’s aan. OndernemersLift+ organiseert daarom regelmatig netwerkbijeenkomsten en workshops om ondernemers te informeren over bepaalde onderwerpen. ‘Hoe kan ik startende ondernemers helpen? Die vraag zit altijd in mijn achterhoofd’, zegt Marjolein Rojo, teamleider Starterscentrum bij OndernemersLift+.

 • Inspiratieverhaal: ‘Ons belangrijkste doel is om partijen te verbinden’

  Inspiratieverhaal: ‘Ons belangrijkste doel is om partijen te verbinden’

  StartersCentra West-Brabant richt zich sinds 2009 op het ondersteunen en begeleiden starters in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en omgeving. Doel van deze activiteiten is om meer mensen een eigen onderneming te laten starten en deze tot een succes te maken. Koen Oosterwaal, projectleider Brabantse Wal bij StartersCentra West-Brabant, legt uit hoe de organisatie hierbij te werk gaat.

 • Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  Iedere startende ondernemer verdient vakkundige ondersteuning

  De regio Eindhoven staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve hightech bedrijven. Maar daarnaast telt deze regio ook veel reguliere bedrijven die niet actief zijn in de technologie. Tot voor kort was onduidelijk waar deze ondernemers zoal terecht konden met hun vragen. Daarom heeft bedrijfskunde MER-student Mathijs Leenen van Fontys Hogescholen, in opdracht van de gemeente Eindhoven en Kamer van Koophandel, onderzoek gedaan naar startersorganisaties zonder winstoogmerk in Zuidoost-Brabant.

  Mathijs presenteerde zijn onderzoek tijdens het event ‘Ontmoeten, elkaar vinden en verbinden’ bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Dit event werd georganiseerd door gemeente Eindhoven, Brabant Start en MKB Doorstart, in samenwerking met Kamer van Koophandel, Zelfstandigenloket Eindhoven en Provincie Noord-Brabant. “In totaal zijn er in de regio Eindhoven zo’n twintig initiatieven zonder winstoogmerk actief, waar startende ondernemers met het grootste deel van hun vragen terecht kunnen”, aldus Leenen. “Het doorverwijzen van de juiste vraag naar het juiste initiatief zorgt ervoor dat ook deze starters geholpen worden.”

 • Digitale tools bieden starters een steun in de rug

  Naast persoonlijke contacten met starters maken startersorganisaties steeds meer gebruik van digitale tools om beginnende ondernemers te helpen en ondersteunen. Tijdens de kennisworkshop 'Help je klanten met digitale tools' van Brabant Start in Veghel gaven diverse professionals op 10 mei uitleg over de mogelijkheden en toepassingen van digitale tools.

  Eén van de organisaties die doelbewust heeft gekozen voor 'digital first' is de Kamer van Koophandel (KvK). 'In 2012 hebben wij vanuit de overheid de opdracht gekregen om landelijk één organisatie te vormen', vertelt Gé Gijsen, e-adviseur ondernemersondersteuning bij KvK Nederland. 'Tot die tijd hadden wij een groot aantal regionale afdelingen. Inmiddels telt de KvK nog vijf fysieke ondernemerspleinen in vijf regio's. Daarnaast bieden we een groot aantal diensten en informatie digitaal aan.

 • ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  ‘Ondernemerscafé behandelt praktische problemen van startende ondernemers’

  De Ondernemerscafés die Startersmarktplaats Veghel-Uden-Schijndel drie keer per jaar houdt, zijn al enkele jaren erg succesvol. Tijdens deze informele bijeenkomsten, die toegankelijk zijn voor zowel startende als bestaande ondernemers, worden uiteenlopende onderwerpen besproken die interessant zijn voor (startende) ondernemers.

 • Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Goede begeleiding starters draagt bij aan economische groei

  Hoe wordt een starter een groeiondernemer? Dat was één van de vragen die aan bod kwam tijdens de bijeenkomst ‘Samen voor starters in West-Brabant’ op 23 november georganiseerd door Brabant Start. Tientallen vertegenwoordigers van gemeenten en startersinitiatieven leverden allemaal een bijdrage aan deze bijeenkomst in het kantoor van Rabobank West-Brabant Noord in Etten-Leur.