4 slimme tips om te besparen op je AOV

Geschreven op 28 augustus 2019 door Bron: Ikgastarten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet te betalen? Dat denken veel startende ondernemers. Driekwart van de ondernemers sluit om die reden geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Zij kennen vast niet onze slimme tips waarmee je flink op je premie voor je AOV kunt besparen.

De premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) 

Jouw leeftijd, beroep en het risico dat je tijdens het werk loopt, zijn belangrijke factoren die de hoogte van de premie bepalen. Maar daarnaast kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering helemaal afstemmen op jouw situatie.

De keuzes die je daarbij maakt, hebben ook invloed op de premie. Hoe slimmer je kiest, hoe meer je bespaart. 

Slimme besparingstips voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering: 

 

AOV besparingstip #1: verzeker alleen wat je nodig hebt

Denk goed na welk bedrag je verzekert. Hoeveel inkomen heb je nodig bij ziekte? Hetzelfde als nu? Of heb je genoeg aan een bedrag om je vaste lasten te betalen? Als je een 20% lager inkomen verzekert, bespaar je ook 20% op je premie.

AOV besparingstip #2: bereken welke periode je zelf kunt overbruggen

Bereken welke periode je zelf kunt overbruggen als je ziek wordt. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie. De eigenrisicoperiode is de periode waarin je al wel arbeidsongeschikt bent maar nog geen uitkering krijgt uit je verzekering.

Bijvoorbeeld de eerste maand nadat je ziek geworden bent. Maak daarom van tevoren een goede inschatting van je financiële buffer en bereken hoe lang je een eigenrisicoperiode kunt en wilt dragen.

AOV besparingstip #3: verzeker je voor passende arbeid

In sommige gevallen kun je bij arbeidsongeschiktheid niet meer je eigen beroep of vak uitoefenen, maar wel ander werk doen. Als je je verzekert voor passende arbeid, bekijkt je verzekeraar welke werk je nog wél kunt doen met je aandoening, handicap of ziekte.

Dat kan ook buiten je bedrijf zijn. Vind je dat geen probleem, dan bespaar je hiermee zo’n 10% op je premie.

AOV besparingstip #4: kies voor een leeftijdsafhankelijk tarief

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je kiezen uit twee tariefvormen. Bij een vast tarief (standaardtarief) betaal je over de hele looptijd van de verzekering een vaste premie per jaar.

Bij een leeftijdsafhankelijk tarief (combitarief) start je met een lagere premie, die in de loop van de jaren stijgt. Dat is handig, omdat je zo in de beginfase van je bedrijf meer geld over houdt om te investeren in je bedrijf. 

Slim besparen op je AOV betekent rekeninghouden met je toekomst

Houd natuurlijk wel altijd voor ogen dat je verzekering voldoende moet uitkeren bij arbeidsongeschiktheid. De Arbeidsongeschiktheids-tool van Interpolis helpt je met extra inzicht bij de keuzes die je maakt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Je ontdekt hoe hoog jouw risico op arbeidsongeschiktheid is. En ziet snel en eenvoudig wat voor jou de slimste manier is om een periode van arbeidsongeschiktheid te overbruggen. 

Wat betaal ík voor een AOV?

Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost? Bereken snel je AOV-premie met de Rabobank Premietool.

Goed om te weten: de premie van je AOV is fiscaal aftrekbaar. Betaal je de premie van je AOV uit je privévermogen? Dan is de premie fiscaal aftrekbaar.

Je krijgt dus ieder jaar een deel van de betaalde premie terug van de belasting. Raak je ooit arbeidsongeschikt, dan betaal je wel inkomstenbelasting over de uitkering.

Welke AOV past bij mij?

Dat bepaal je natuurlijk zelf. Veel ondernemers kijken vooral naar de hoogte van de AOV-premie, maar het is slim om ook goed naar de dekking van je arbeidsongeschiktheidsverzekering te kijken. 

De Rabobank biedt de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Met Groeioptie, speciaal voor starters. Hiermee laat je de hoogte van je uitkering bij arbeidsongeschiktheid gemakkelijk meegroeien met de groei van je bedrijf. De eerste jaren krijg je bovendien een aantrekkelijke korting op je premie.

Wil je meer weten over arbeidsongeschiktheid?

Speciaal voor jou verzamelde Interpolis inzichten, tips en ervaringen van collega-ondernemers over arbeidsongeschiktheid. Want als je je risico’s onder controle hebt, kun je met een gerust hart focussen op ondernemen!