4 tips om tijdens de coronacrisis te werken aan je bedrijf

Geschreven op 06 mei 2020 door Bron: IkgaStarten

Benieuwd hoe je op een nuttige manier kunt werken aan je bedrijf in tijden van corona? Dit is misschien wel hét moment om je vaardigheden aan te scherpen.

Grote kans dat je liever had gewild dat de euro's met kruiwagens tegelijk binnenrolden. Nu veel branches door de coronacrisis met financiële problemen kampen, zit dat er waarschijnlijk even niet in.

Dat betekent niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Je kunt deze tijd ontzettend nuttig besteden.

1. Studeer aan een prestigieuze universiteit

Ja, dat lees je goed. Je kunt tegenwoordig eenvoudig gratis vakken volgen aan indrukwekkende instituten als Harvard en Berkley. Bij edX heb je de keuze uit gratis courses van meer dan 140 universiteiten.

Als wilt, kun je zelfs een certificaat aanvragen voor elk vak dat je haalt. Zo komt die muur boven je bed wel vol!

2. Boeken lezen tijdens de coronacrisis

Francis Bacon zei het in de 16e eeuw al: kennis is macht. Dat geldt niet alleen voor je eigen vakgebied, maar juist ook voor ondernemersvaardigheden. Er zijn talloze boeken van bekende ondernemers uit binnen- en buitenland. Wat te denken van:

  • That will never work (Netflix)
  • No filter (Instagram)
  • Spotify: Hoe een kleine start-up een miljardenindustrie voor altijd veranderde (Spotify)
  • Shoedog van Phil Knight (Nike)

Je kunt ze in de boekenwinkel op de hoek opzoeken (zo steun je de lokale middenstand ook nog), of online bestellen. Boekenkast vol? Je kunt deze boeken ook downloaden als e-book.

3. Werk aan je ondernemingsplan

Vrijwel iedere startende ondernemer heeft baat bij het schrijven van een goed ondernemingsplan. Het helpt je om helder op een rij te zetten wat jij nodig hebt om een succesvol bedrijf te beginnen. Hoe ga je uiteindelijk winst maken?

Daarnaast is het opstellen van een ondernemingsplan absoluut noodzakelijk als je financiering nodig hebt. Je geldschieter wil precies kunnen zien wat je van plan bent en waar je precies geld voor nodig hebt. Het moet duidelijk zijn dat je plannen rendabel zijn.

Ondernemingsplan schrijven moeilijk? Deze voorbeeldplannen helpen je op weg.

Je ondernemingsplan is nooit echt af

Als je eenmaal een plan hebt geschreven, ben je er nog niet. Grote kans dat je plannen iets veranderen in de toekomst. Wie weet wat voor mooie nieuwe kansen je tegenkomt!

4. Maak een podcast

Als ondernemer ben jij expert in je vak. Waarom deel je die kennis niet met anderen, bijvoorbeeld door middel van een podcast? Met deze populaire vorm van marketing kun je jezelf profileren als deskundige. Dit kan je vervolgens weer nieuwe klanten opleveren.

Heb je moeite om goed over te komen als je in de microfoon praat? Een handige tip is het onderstrepen van woorddelen waar je de klemtoon op legt. Dit helpt je wanneer je een tekst opleest.